Taliban kısa sakallı öğretmenleri Afganistan'daki okullardan kovuyor

Sarpol Eyaleti Eğitim Müdürlüğü, 168 öğretmen ve çalışanı "şeriat yasalarına uygun olmayan görünüm" nedeniyle işten çıkarılmaları konusunda uyardı

Geçen 2 yıl boyunca Taliban, çeşitli sudan bahanelerle yüzlerce devlet dairesi çalışanını görevden aldı ve yerlerine kendi üyelerini atadı / Fotoğraf: AFP

Afganistan'ın kuzeyindeki Sarpul vilayetinde Taliban Eğitim Dairesi yetkilileri, okul yetkililerini ve öğretmenleri izleme operasyonu kapsamında kısa sakallı 168 öğretmeni, uzun sakal bırakmadıkları takdirde okuldan atılacakları konusunda uyardı.

Eyaletin eğitim departmanı başkanı Mevlevi Muhammed Rahmani, okul öğretmenlerine ve çalışanlarına gönderdiği bir mektupta "yönetimdeki yaklaşık 168 öğretmen ve çalışanın İslam hukukuna ve öğretilerine uymadığını" söyledi.

Taliban Eğitim Dairesi Başkanı tarafından Sarpul Vilayeti'ne bağlı şehirlerdeki eğitim dairelerine gönderilen mektupta 168 kişinin listesi ve kişisel bilgileri yer alıyordu.

Hükümet yetkilisi bu mektupta bu kişilerin işlediği suçun kısa sakal olduğunu yazdı.

Rahmani mektubunda, uyarısına uymayanlara verilecek cezaya dikkat çekerek, açıklamada adı geçen öğretmen ve çalışanların Taliban hükümetinin İslam hukuku tanımına uymamaları halinde işten çıkarılacaklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Independent Persian gazetesine Sarpul kentinden bu mesajı gönderen kaynak, Taliban Eğitim Dairesi yetkililerinin, önceki cumhuriyet hükümeti döneminde istihdam edilen öğretmen ve çalışanları, din ve şeriata bağlı kalmadıkları takdirde toplu olarak işten çıkarma yoluna başvurduğunu söyledi.

İslami hareketlerin takipçilerinin sakal konusundaki görüşleri farklı ancak sakalın belirli bir miktardan az olmaması gerektiği konusunda hemfikirler, Taliban ise sakalların kesilmesine bile karşı çıkıyor ve erkeklerin görünümünün Batı ülkelerinde yaşayanlara benzememesi için tüm hükümet ve kamu kurum ve dairelerinde çalışanları sakallarını kesmemeleri konusunda uyarıyor.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca Taliban, aralarında erkek ve kadın öğretmenlerin de bulunduğu yüzlerce devlet dairesi çalışanını çeşitli sudan bahanelerle görevden aldı ve yerlerine kendi üyelerini atadı.

Aynı bağlamda, bu hareketin siyasi sistemi içinde büyük bir güce ve etkiye sahip olan "Taliban" Erdemin Teşviki ve Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı, İslam hukuku ve öğretileri ile ilgili konularda inanç ve anlayış düzeylerini belirlemek için testler yaparak hükümet çalışanlarına dini konuları öğretmek için bir kurum kurdu ve son iki yıl boyunca dini inanç testindeki başarısızlıkları nedeniyle bir dizi çalışanı ayırdı.

Ancak aralarında Dışişleri Bakanı Maulvi Amir Khan Muttaqi'nin de bulunduğu bazı Taliban hükümeti yetkilileri, uluslararası toplantı ve konferanslarında Afgan hükümetinin eski çalışanlarından hiçbirinin işten çıkarılmadığını iddia etse de Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından açıklanan rakamlar, hareketin Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından yarım milyondan fazla kişinin işini kaybettiğini ve bunların bir kısmının devlet kurum ve dairelerinde çalıştığını gösteriyor.

 

 

Independent Persian

DAHA FAZLA HABER OKU