Netanyahu ‘ordu ve istihbaratı’ suçlayan tweetini neden sildi?

Güvenlik servislerini ihmalle suçlayan Netanyahu, tepkiler üzerine paylaşımını sildi

Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik ve istihbarat servislerinin liderlerini, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarıyla ilgili kendisine bilgi vermedikleri ve uyamadıklarını söyleyerek eleştirdi, ancak daha sonra bu tweetini silerek özür diledi.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre, Netanyahu’nun dün sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklama, kendisinin başkanlığındaki savaş hükümeti içinde anlaşmazlığa neden oldu.

Netanyahu, Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla ilgili istihbarat ve operasyonel başarısızlıkların sorumluluğunu üstlenmeyerek, kamuoyunda öfke uyandırdı.

Askeri liderlerden ve iç istihbarat servisi Şin Bet’e ve hatta Maliye Bakanı’na kadar üst düzey yetkililerin hepsi başarısızlıklarını kabul etse de, Netanyahu bunu yapmadı ve savaştan sonra, kendisine de dahil zor soruların yöneltileceği zamanın geleceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordu Sözcüsü, dün düzenlediği günlük basın toplantısında Netanyahu’nun açıklamaları hakkında gelen bir soruya yanıt vermeyi reddederek, “Şu anda bir savaş halindeyiz ve buna odaklanıyoruz” dedi.

İsrailli yetkililer de, Hamas saldırısının ele alınması da dahil olmak üzere, bu saldırıya yol açan olaylarla ilgili bir soruşturma yürütüleceğini ancak şu anda savaşa odaklandıklarını söyledi.

Netanyahu sildiği paylaşımında, 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarla ilgili Başbakan’a bilgi verildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu, aksine kendisine hiçbir uyarı gelmediğini ifade etmişti.

Başbakan ayrıca, bilakis İsrail ordusu ve Şin-Bet’in ‘Hamas’ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı’ şeklinde bir değerlendirmesi yaptığını da belirtmişti.

Netanyahu, yaklaşık 10 saat sonra yine X platformunda yaptığı ikinci paylaşımda, “Bir hata yaptım. Söylediklerim söylenmemeliydi ve bunun için özür diliyorum Güvenlik hizmetlerinin tüm başkanlarına tam destek veriyorum” diye yazdı.

Mevcut ve eski müttefikler, özellikle de şu anda Netanyahu’nun savaş kabinesinde yer alan eski Savunma Bakanı Benny Gantz, Netanyahu’nun sildiği açıklamasına ilk tepki verenlerden oldu.

Gantz, X üzerinden yaptığı açıklamada, “Başbakan dün geceki açıklamasını geri çekmeli ve bu konuyla uğraşmayı bırakmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, İsrail ordusu ve istihbaratının savaşta olduğu bir zamanda, siyasi liderliğin sorumluluk göstermesi ve kendilerinden beklenen şekilde İsrail güçlerini desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Hamas’ın ani saldırısı, o günden bu yana Gazze Şeridi’ni yıkıcı hava saldırılarıyla hedef alan, İran destekli olduğunu iddia ettiği Hamas’ı ‘yok etmek’ ve rehineleri geri alabilmek amacıyla kara operasyonları başlatan İsrail’in tarihindeki en kanlı gün oldu.

Eski Savunma Bakanı olan muhalif milletvekili Avigdor Lieberman İsrail Radyosu’na verdiği demeçte, “Netanyahu güvenlikle ilgilenmiyor, rehinelerle ilgilenmiyor, sadece siyasetle ilgileniyor” dedi.

Önceki Netanyahu hükümetlerinde Mossad’ın başında bulunan Yossi Cohen de, “Sorumluluk, işinizin ortasında değil, başında aldığınız bir şeydir” şeklinde bir açıklama yaptı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU