Bilim insanlarından cilt kanseri uyarısı: "Güneş kremi yanlış kullanılıyor"

"Daha yüksek düzeyde güneşe maruz kalan bireyler daha fazla güneş kremi kullanma eğiliminde olsa da yeterli miktarda güneş kremi kullanmıyorlar"

(Unsplash)

Çoğu kişinin güneşte çok uzun süre kaldığında yeterli güneş kremi sürmediğini veya yeterli kıyafet giymediğini belirten yeni bir araştırmada, bu ürünlerin "yanlış bir güvenlik hissi" veriyor olabileceği uyarısında bulunuldu.

Yakın zamanda Cancers adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, güneş kremi kullanımındaki artışa rağmen melanom ve cilt kanseri oranlarının küresel çapta yükseldiği gözlemine daha fazla ışık tutuyor. Bu tuhaflık, "güneş kremi paradoksu" diye adlandırılıyor.

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Ivan Litvinov şöyle diyor: 

Sorun şu ki güneş kremi bronzlaşmak için bir 'izin belgesi' olarak kullanılıyor. Toplum, bir hastalığı önlemeye yönelik pazarlanan bir ürün kullandığında cilt kanserinden korunduğunu düşünüyor.

Araştırmada bilim insanları, cilt kanserinin en agresif türlerinden biri olan melanomun yüksek insidansa sahip olduğu Kanada eyaletlerinde yaşayanların güneş koruyucu kullandığını bildirme eğiliminin daha yüksek, güneşe maruz kalmanın yarattığı sağlık risklerinin daha fazla farkında ve UV indeksini takip etmeye daha meyilli olduğunu tespit etti.

Bilim insanları toplamda Atlantik Kanadası'nın 95 sakinini içeren 22 odak grubundan elde edilen verileri değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analiz, daha fazla farkındalığa sahip olduklarını ve güneşten korunmayı amaçladıklarını bildirmelerine rağmen bu eyaletlerde yaşayanların, daha yüksek sıcaklıklar ve açık hava etkinliklerine katılma eğilimi nedeniyle güneşe daha fazla maruz kaldığını ortaya koydu.

Birleşik Krallık'ta yaşayanlarla ilgili başka bir incelemede, güneş kremi kullanımının şaşırtıcı bir şekilde cilt kanserine yakalanma riskinin iki kattan fazla artmasıyla bağlantılı olduğuna dair çelişki yaratan kanıtlar bulundu.

Dr. Litvinov şöyle açıklıyor: 

Bu bulguların birleşimi bir güneş kremi paradoksuna işaret ediyor. Yani daha yüksek düzeyde güneşe maruz kalan bireyler daha fazla güneş kremi kullanma eğiliminde fakat yeterli miktarda güneş kremi veya diğer güneş koruma önlemlerini uygulamıyorlar ve bu da yanlış bir güvenlik hissine yol açıyor.

Bilim insanları, bu güneş kremi paradoksunu göz önünde bulundurarak güneşten korunma ve cilt kanserini önlemeye dair bilgi eksikliklerini gidermek için yeni müdahaleler yapılması çağrısında bulunuyor.

Dr. Litvinov "Güneş kremi önemli fakat güneş koruyucu giysiler, isilikten koruyan giysiler ve güneşten kaçınmaya kıyasla cildinizi korumanın en az etkili yolu. Güneş yanığı olmadan veya bronzlaşmadan da açık havanın tadı çıkarılabilir ve çıkarılmalı" diye ekliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU