Gökbilimciler, uzaylıların varlığımızdan haberdar olabileceğini düşünüyor

"Sinyallerimizin yapay görüneceği kesin"

Yönetmenliğini Steven Spielberg'ün üstlendiği Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (Close Encounters of The Third Kind) filminde insanların uzaylılara ait bir uzay aracıyla karşılaşmasının ardından yaşananlar konu alınıyor (Columbia Pictures)

60 yıl önce ortaya atılan Fermi Paradoksu'nun meşhur sorusu halen geçerli:

Bu kadar çok galaksi, yıldız ve gezegen varsa Dünya dışı yaşam ihtimali de çok yüksektir. Öyleyse neden uzaylılarla temasa geçemedik?

İtalyan fizikçi Enrico Fermi'nin adını taşıyan bu paradoksa yıllar içinde birçok olası açıklama getirilmeye çalışıldı. Birçoğu da uzaylılarla karşılaşma ihtimaline dair olumsuz senaryolardı.

Ancak bu paradoksu tersine çeviren bir fikir var: Bazı gökbilimciler, biz onlardan habersiz olsak bile, uzaylıların bizi çoktan fark etmiş olabileceğini öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira NASA'nın SETI gibi projeleriyle uzaya yollanan mesajların yanı sıra Güneş Sistemi'nin derinliklerine ulaşmış Voyager 1 ve Voyager 2 gibi uzay araçları da var. Bu araçların her biri kendi vericileriyle donatıldı ve bazı bilim insanlarına göre olası bir uzaylı medeniyetin dikkatini çekmiş olmaları mümkün.

Kaliforniya Üniversitesi Berkeley kampüsünden gökbilimci Howard Isaacson, önceki aylarda Voyager araçlarının 2300 yılına kadar binden fazla yıldız sistemini insanların varlığından teknik olarak haberdar edeceğini hesapladı.

BBC'ye konuşan bilim insanı, "Sinyallerimizin yapay görüneceği kesin" ifadelerini kullandı:

Sadece 8 yıl sonra bize en yakın yıldız, hem sinyallerimizi almak hem de mesaja geri dönmek için yeterli zamana sahip olacak.

Bunların yanı sıra söz konusu olası uzaylı medeniyetlerin gökbilimcileri, tıpkı insanların yaptığı gibi ötegezegenleri gözlemlerken de Dünya'yı keşfetmiş olabilir.

Bugün Hubble veya James Webb Uzay Teleskobu gibi gelişkin araçlarla başka yıldızların etrafında dönen gezegenlerin atmosferlerini analiz edebiliyoruz.

Benzer bir analiz, dışarıdan Dünya için de yapılabilir. Böylece Dünya'nın yaşam barındırma potansiyeli keşfedilmiş olabilir.

 

Indepedent Türkçe, Futurism, BBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU