1952'de ortadan kaybolan yıldızlar hâlâ aranıyor

Araştırmacılara göre üç ihtimal var

Palomar Gözlemevi (Palomar Observatory)

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Palomar Gözlemevi'nde 71 yıl önce araştırmalar sırasında görülen üç yıldız, bir daha görülmedi.

Kaybolan üç yıldızın nereye gittiği hâlâ bilinmiyor.

Fakat uluslararası bir araştırmacı grubunun, henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş çalışmasında, kaybolan yıldızların gizemine dair potansiyel açıklamalar getirildi.

Ne olmuştu?

Palomar Gözlemevi, 19 Temmuz 1952'de asteroit gibi cisimleri görüntülemek için gökyüzünün aynı bölgesinin birden fazla fotoğrafını çekiyordu.

O akşam saat 8.52 sularında bir araya toplanmış üç yıldız ışığı fotoğrafla yakalandı. Görülen yıldızların kadirleri (parlaklık ölçüleri), 15 olarak ölçüldü.

Ancak aynı gece saat 9:45'te, kümenin görüldüğü gökyüzünün aynı bölümünün başka bir fotoğrafında yıldızların kaybolduğu görüldü.

Bilim insanları daha sonra gökyüzüne bakmaya devam ettiler ancak kümeyi bir daha göremediler.

stars-1.jpg
1952'de bir saat arayla yakalanan iki görüntü (Palomar Observatory)

 

Yıldızlar patlayabilir ya da kısa parlamalar yaşayabilirler ama öylece yok olmazlar.

Fakat kanıtlar ortadaydı. Üç yıldız ilk görüntüde net bir şekilde görüldü ancak ikincisinde yoklardı.

Buna göre yıldızların aniden sönmüş olduğu varsayılabilir ancak bilim insanlarına göre bu da güç bir ihtimal.

Daha sonra yapılan araştırmalarda yıldızların kadirlerinin 24'ten daha sönük olduğuna dair herhangi bir kanıt da bulunamadı. Bu da yıldızların 10 bin kat ya da daha fazla söndükleri anlamına geliyor. 

Son çalışmada, yıldızların bu kadar hızlı bir şekilde kararmasına neden olan şeyin ne olduğu sorusunun peşine düşüldü.

Birinci fikir: Üç yıldız değil, tek yıldızdı

Çalışmada belirtilen birinci ihtimale göre, görüntüde üç yıldız değil, tek yıldız vardı. Belki de yıldız kısa bir süreliğine güçlü bir şekilde parladı. Bu gerçekleşirken yıldız kütleli karadelik o yıldızla bizim aramızdan geçerek parlamanın üç görüntü halinde alınmasına neden oldu.

İkinci fikir: Yıldız değillerdi

Bir başka fikir de görülen topluluk bir yıldız kümesi değildi.

Üç parlak nokta birbirlerine 10 arksaniye mesafede yer alıyor. Eğer üç ayrı nesneyseler, o zaman bir şey onların parlamasını tetiklemiş olabilir.

Görüntülerin yakalandığı 50 dakikalık zaman dilimleri göz önüne alındığında ışık hızı ve nedensellik, bu cisimler birbirlerinden uzaklığının 6 astronomik birimden fazla olmadığını gösteriyor.

Bunlar, bir olayın aynı anda parlamalarına neden olduğu Oort Bulutu (Güneş sisteminin etrafında dönen küre yapılı, buzlu bir zırh) nesneleri olabileceğine işaret ediyor.

Üçüncü fikir: Nesne değillerdi

Çalışmaya göre üçüncü bir fikir de bunların aslında bir nesne olmadığı yönünde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Palomar Gözlemevi, ABD'de nükleer silah denemelerinin yapıldığı New Mexico çöllerinin çok yakınında bulunuyor.

Testlerden kaynaklanan radyoaktif toz, plakları kirletmiş ve bazı görüntülerde parlak noktalar oluştururken diğerlerinde oluşturmamış olabilir.

Bilim insanları, kayıp yıldızlara dair ihtimalleri sürdükleri çalışmalarında, emin olmadıklarını ifade ediyor ve gökyüzünü daha fazla incelemeye ihtiyaçları olduğunun altını çiziyor.


Independent Türkçe, Universe Today, Wion News

DAHA FAZLA HABER OKU