Mars'ta yaşamı bulmak için en iyi nokta belirlenmiş olabilir

"Gezegenin jeolojik geçmişine yeni bir pencere açıyor"

Mars'ta bir gün, yaklaşık 24 saat 39 dakika sürüyor (NASA)

Yeni bir araştırma, Mars'ta yaşam arayan bilim insanlarının bakması gereken en uygun yerin eski bir çamur gölü olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, Oxia Palus dörtgeninin Hydraotes Kaos alt bölgesine odaklanmak gerektiğini ileri sürdü.

Oxia Palus dörtgeni, Mars üzerinde 0 ile 45 batı boylamı ve 0 ile 30 kuzey enlemini kapsayan bir alan. Buradaki Hydraotes Kaos'ta ova şeklinde eski bir çamur gölü olduğu düşünülüyor.

Bu çamur gölündeki çökeltiler yaşamın kanıtlarını saklıyor olabilir.

Hakemli bilimsel dergi Nature Scientific Reports'ta yayımlanan araştırmanın başyazarı Alexis Rodriguez, "Hydraotes Kaos'ya yer alan ovalar, eski akifer malzemelerine eşsiz bir bakış açısı sunuyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önemli miktarda suyu depolayabilen ve yeterince hızlı taşıyabilen geçirimli jeolojik birimlere akifer deniyor.

Aynı zamanda Gezegen Bilimi Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Rodriguez, "Bu ovaların, kaynak akiferlerin hemen üzerindeki havzaya çıkan çamurdan oluştuğunu düşünüyor. Hedefe yönelik bir keşif fırsatı" diye konuştu.

Mars'ta yaşam arayışının en önemli zorluklarından biri devasa bölgelerdeki farklı kaynaklardan gelen çökeltileri ayırt etmek ve sınıflandırmak.

Hydraotes Kaos'taki çamur gölünün düz bir havza olmasının bu keşfi kolaylaştırabileceği düşünülüyor.

Rodriguez, "Burası Mars'taki yeraltı su kaynaklarının incelenmesini basitleştiriyor, karadan tortul kayaç örneğine rastlama riskini azaltıyor ve Mars'ın jeolojik geçmişine yeni bir pencere açıyor" ifadelerini kullandı.

Ayrıca bu havza, Mars'ın yüzeyiyle daha doğrudan bağlantılı. Araştırmacılara göre Mars gerçekten de eskiden yaşanabilir bir gezegen olmuşsa burası yaşam koşullarını diğer bölgelerden daha uzun süre korumuş olmalı.

Gökbilimciler, yaklaşık 4 milyar yıl önce Mars'ın manyetik kalkanını kaybettiğini ve yüzeyin Güneş'in radyoaktif ışınlarıyla kavrulduğunu tahmin ediyor.

Ancak doğru koşullar altında basit yaşam formları, yeraltında da varlığını sürdürmüş olabilir.

Rodriguez, "Bu çökeltiler o döneme ya da daha sonraki dönemlere ait yaşamın kanıtlarını barındırıyor olabilir" diyor:

Mars'ın yeraltındaki yapılar, Dünya'daki yaşamın tarihi boyunca devam eden yaşanabilir koşulları içerebilir. Bunu hatırlamak önemli.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Universe Today

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU