Batı Şeria'da İsrailli askerlerden üç Filistinliye saatler süren işkence

Bir subay açığa alındı

Sağdan sola; Muhammed Mattar, Muhammed Halid ve Macid (Haaretz / Sosyal medya)

Batı Şeria'da geçen hafta bir grup İsrail askeri ve Yahudi yerleşimcinin üç Filistinliye işkence ettikleri öne sürüldü.

Haaretz'e konuşan işkence mağdurları, 12 Ekim'de gerçekleşen olayda iç çamaşırlarına kadar soyularak bağlandıklarını, saatlerce dövüldüklerini ve fotoğraflandıklarını söyledi.

İşkenceci asker ve yerleşimcilerin, bağladıkları Filistinlilerin üzerine tuvaletlerini yaptıkları, birinin üzerinde sigara söndürdükleri ve bir diğer Filistinliye de bir cisim yardımıyla tecavüz girişiminde bulundukları iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusundan konuyla ilgili yapılan açıklamada, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı ve bir subayın açığa alındığı duyuruldu.

Ramallah'ın 15 kilometre kadar doğusundaki El-Seek Vadisi'nde gerçekleşen olayın, Filistinlilerin yaşadığı bir köyün tahliye edildiği sırada gerçekleştiği kaydedildi.

İddiaya göre, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından Yahudi yerleşimcilerin sıklıkla saldırdığı köy büyük oranda boşalmıştı. Kalan bir grup Filistinli de 12 Ekim sabahı, iki solcu İsrailli aktivist ve iki Filistinli aktivistin yardımıyla köyden ayrılmaya hazırlanıyordu.

Filistinli aktivistler 46 yaşındaki Muhammed Mattar ve 27 yaşındaki Muhammed Halid, köyden ayrılarak Ramallah'a dönmek için araçlarına bindikleri sırada, 20-25 İsrail askerini taşıyan iki kamyonetin bölgeye geldiğini söyledi.

Askerler tarafından yerlerde sürüklenerek dövüldüklerini söyleyen iki Filistinli, üniforma içindeki bazı kişilerin daha önce bölgede gördükleri Yahudi yerleşimciler olduğunu belirtti.


Askerlerin çantasına büyük bıçaklar yerleştirerek kendisini suçladığını belirten Mattar, bir süre sonra olay yerine iç istihbarat servisi Şin Bet adına çalışan 6-7 kişilik bir grubun da geldiğini aktardı.

Bu kişilerin gelmesinin ardından gözlerinin bağlandığını ve terk edilmiş bir binaya sokulduklarını belirten iki Filistinli, burada İsrail askerleri tarafından saatler boyunca işkence gördüklerini, bir çekiç başıyla tecavüz girişiminde bulunulduğunu ve tırnaklarının çekilmek istendiğini söyledi.

6 saatlik işkencenin ardından bina dışına çıkarılan ikili yere yatırıldı ve fotoğraflandı. İşkenceci askerlerden biri fotoğrafı radikal milliyetçi bir Facebook grubuna yükleyerek, "Güçlerimiz teröristleri ele geçirdi" ifadelerini kullandı.

Mattar ve Halid, fotoğrafta görünen elleri bağlı üçüncü kişiyi tanımadıklarını ve gözleri bağlı olduğu için fark etmediklerini belirtti.

Haaretz'in ulaştığı Macid isimli üçüncü kişi, İsrail askerleri geldiğinde evde olduğunu ve komşuları gibi kaçmayı başaramadığını aktardı. 

Terör saldırısıyla suçlanmalarına karşın işkencenin ardından serbest bırakıldıklarını belirten üçlü, telefonlarının, arabalarının, birçok eşyalarının ve 500 dolardan fazla paranın İsrail askerleri tarafından gasp edildiğini öne sürdü.

Olayın ardından Mattar'ın bir gece, Halid ve Macid'inse ikişer gece hastanede kaldıkları bildirildi.


Independent Türkçe, Haaretz, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU