Yükselen aşı karşıtlığı, köpek sahipleri arasında da yaygınlaşıyor

Sadece hayvan hayatına değil, halk sağlığı için de tehdit oluşturuyor

Genelde doğduktan sonraki 6-8 hafta içinde köpeklere ilk aşıları vuruluyor (Pixabay)(Pixabay)

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, köpeklerine aşı yaptırmak istemeyen hayvan sahiplerinde gözle görülür bir artış yaşandı.

Hakemli bilimsel dergi Vaccine'de yayımlanan çalışmada, araştırmaya katılan 2 bin 200 köpek sahibinin yüzde 37'sinin aşılara güvenmediği; bunları gereksiz bulanların yüzde 30, etkisiz görenlerinse yüzde 22 seviyelerini yakaladığı ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, evcil hayvanların aşılanmasına yönelik şüpheci yaklaşımın artmasında, sosyal medyada dolaşan yanlış bilgilerin yanı sıra yükselen veteriner maliyetlerinin de rol oynadığını belirtti.

Çalışmada, insanlara yapılan aşılarla ilgili çürütülen komplo teorileriyle benzeyen noktalar da bulundu. Örneğin ankete katılanların yüzde 40'ı aşıların köpeklerinde otizme neden olabileceğine inandığını söyledi.

Aşılar halk sağlığı için de çok önemli

Aşılama oranlarındaki düşüş sadece hayvanların hayatını değil, önlenebilir hastalıkların insanlara bulaşma riskini de artırıyor.

Bulgular karşısında şaşırdıklarını söyleyen araştırmanın başyazarı Matthew Motta, evcil hayvanların aşılanmamasının sadece onlar için değil herkes için bir halk sağlığı sorunu yaratabileceğinin altını çizdi.

Aşıların ciddi hastalıkları gerçekten önleyebileceğini söyleyen Amerikan Veteriner Hekimler Birliği başkanı Rena Carlson da  "Aşıya rızanın düştüğünü gördükçe daha fazla hastalık göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Aşı konusunda şüpheci olan hayvan sahipleri, köpekleri için "doğal bir yaklaşıma", masaj ve akupunktur gibi alternatif tedavilere odaklanan veteriner hekimler arıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kuduz gibi hastalıkların yayılımını durdurmak için bir popülasyondaki köpeklerin yüzde 70'inden fazlasının aşılanmış olması gerekiyor.


Independent Türkçe, Science Alert, Vaccine

DAHA FAZLA HABER OKU