Britanyalı akademisyen tarifini verdi: Kusursuz romantik komedi nasıl yapılır?

Akademisyene göre zaman içinde farklılaşan özellikler de var

Harry Sally ile Tanışınca (When Harry Met Sally), birçok kişi için tüm zamanların en iyi romantik komedisi (Columbia Pictures)

Sinema tarihinde adından en çok söz ettiren romantik komedilerin belli bir formüle dayandığı düşünülüyor.

Akademisyenler, tüm zamanların en iyi romantik komedi listelerinde yer alan filmlerde belirli kalıpların tekrar ettiği görüşünde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum, tüm romantik komedilerin aynı olduğu anlamına gelmiyor.

Ancak yine de uzmanlar iyi bir romantik komedinin belirli noktalarda birbirine benzediğini savunuyor.

Birleşik Krallık'taki Birmingham Üniversitesi'nden Film ve Yaratıcı Yazarlık alanında dersler veren ve araştırmalar yapan Christina Wilkins, tam da bu konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı.

The Conversation'da yayımlanan ve, "Mükemmel bir romantik komedi nasıl yapılır? Uzman, romantizmin tarifini açıklıyor" başlıklı yazıda şu ifadeler göze çarpıyor:

Bazı filmler türün anahtar örnekleri haline gelir ve diğerlerinin ya taklit ettiği ya da farklılaştığı bir şablon oluşturur. Bu, tüm romantik komedilerin aynı olduğu anlamına gelmez. Ancak kesin olduğunu düşündüğümüz 'neo-geleneksel romantik komedi' adı verilen baskın bir biçim var.

Romantizmin tarifi

Akademisyen bu türden filmlere ilk olarak 1989 yapımı Harry Sally ile Tanışınca'yı (When Harry Met Sally) örnek veriyor. Söz konusu filmin oluşturduğu şablonu "arkadaşlıklar ve ilişkiler" diye tanımlayan araştırmacı, bu konunun çok yakın zamanda çekilmiş romantik komedilerde de göze çarptığını ekliyor.

Wilkins'e göre iyi bir romantik komedide iletişim eksikliği temasına da çok fazla yer veriliyor.

Gerçek hayatta birçok çiftin istikrarlı biçimde bir noktaya doğru evrilen ilişkisi bu filmlerde genellikle bir karakterin, flört ettiği kişi tarafından yanlış anlaşıldığı durumlar öne çıkıyor.
 


Akademisyenin aktarımına göre, romantik komedi uzmanı Leger Grindon, bu tür çatışmaları üç ana alana ayırıyor: Ebeveynler ve çocuklar arasında, flört eden iki karakter arasında veya birinin gelecek planı ve yapması gereken fedakarlık arasında yaşanan çatışmalar.

"Yıllar boyunca her üçünün de örneklerini gördük" diyen akademisyen, şöyle devam ediyor:

Ebeveynlerinin sevdikleri biriyle birlikte olma isteğine karşı gelen çocuklar, 2020 yapımı Happiest Season gibi tuhaf aşk hikayelerinde yaygın bir tema. Aynı zamanda 2002 yapımı Benim Çılgın Düğünüm (My Big Fat Greek Wedding) gibi filmlerde de görülüyor.

Wilkins ayrıca şu ifadeleri kullanıyor:

Partnerler arasındaki çatışmalar 2000 yapımı Kadınlar Ne İster'de (What Women Want) görülebilir. Bireyin kişisel gelişimi ve yapması gereken fedakarlık arasında kaldığı çatışmalar da 2022 yapımı Merhaba, Hoşçakal ve Yaşadığımız Her Şey (Hello, Goodbye and Everything in Among) ve 2019 yapımı The Holiday Calendar gibi son dönemdeki pek çok Netflix filminin ortak teması.

Bahsi geçen yazıda akademisyen romantik komedilerin bir alt türüne de değiniyor. Bu türde kadınlar genellikle kariyerleri ve ilişkileri arasında seçim yapmak zorunda kalıyor. 2015 yapımı televizyon filmi Just In Time for Christmas'ı örnek veren Wilkins, "Bu, özellikle Noel alt türünün ortak bir tekrarı" diyor.

Farklılaşan özellikler

Wilkins zaman içinde bu romantik komedilerdeki karakterlerin özelliklerinin de değiştiğini vurguluyor:

Bir zamanlar ağırlıklı olarak beyaz ve heteroseksüel karakterleri merkezine alan bu tür, artık bir dizi farklı hikayeye açılıyor

Buna göre 2023 yapımı Red, White, and Royal Blue ve 2022 yapımı Bros gibi yeni örnekler eşcinsel erkek romantizmini merkeze koyarken, 2023 yapımı Rye Lane ve 2018 yapımı Crazy Rich Asians beyaz olmayan kahramanları ön plana çıkarıyor.

"Belki de bunun nedeni, komedi ve kadınlar hakkında yazan Claire Mortimer'ın iddia ettiği gibi, türün aşk ve kimlik tarzı 'daimi temalarla' ilgilenmesi" diyen Wilkins, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Kimlik tanımlarının ve anlayışlarının değiştiği bir dönemde romantik komedi bu konuları rahatlatıcı bir şekilde düşünmek için ideal bir ortam sunuyor. Ya da belki de savaş ve ekonomik kriz döneminde türle ilişkilendirdiğimiz o iyimserliğe ihtiyacımız var.

 

Independent Türkçe, The Conversation

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU