Vietnam, ABD'li politikacıların telefonlarına casus yazılım yerleştirmeye çalışmış

Çin karşıtı anlaşmayla ilgili Vietnam'la müzakereler sürerken ABD liderleri kimlik avı bağlantılarıyla hedef alındı

(Reuters)

Birkaç büyük haber kuruluşunun analizine göre, Kongre üyeleri de dahil birçok ABD yetkilisi, ABD-Vietnam Kapsamlı Stratejik Ortaklığı'na öncülük eden müzakereler sırasında Vietnam hükümeti için çalışan hackerlar tarafından hedef alındı.

Washington Post tarafından pazartesi günü yayımlanan, Mediapart ve Der Spiegel muhabirleriyle ortaklaşa hazırlanan rapor, Twitter/X platformunda gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir kimlik avı planının ayrıntılarını ortaya koydu. Hedefler arasında Temsilciler Meclisi ve Senato Dış İlişkiler Komiteleri'nin Cumhuriyetçi ve Demokrat başkanlarıyla birlikte CNN'deki birkaç muhabir ve Washington merkezli düşünce kuruluşlarında görev yapan bazı Doğu Asya politika uzmanları bulunuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vietnam hükümeti, ABD'yle ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi ve Çin'in bölgedeki nüfuzunu zayıflatmayı amaçlayan bir anlaşmayla sonuçlanacak görüşmelere dahil olduğundan, planın bilgi toplamaya yönelik olduğu anlaşılıyordu. ABD şirketleri, Çin'e alternatif bir üretim ortağı olarak Vietnam'a giderek daha fazla ilgi gösteriyor.

Kullanıcıyı cihazına komplike bir casus yazılım programını indirmeye başlayacağı bir internet sayfasına yönlendiren kötü amaçlı bağlantıların hedef aldığı kişilerden herhangi birinin gerçekten saldırı mağduru olduğuna dair bir kanıt yok.

Hedeflenen kişilerin Twitter/X platformundaki tweetlerine bağlantılar içeren yanıtlar gönderildi ama Washington Post ve diğer medya kuruluşları tarafından tespit edilenlerin hiçbiri bağlantıları gördüğünü bile bildirmedi. Twitter'ın kendi iç yazılımı şüpheli yanıtları bir dereceye kadar gizlese de paylaşımların arkasındaki anonim hesabı araştıran gazeteciler bunları kolayca bulabildi.

Washington Post'a göre, ilk olarak Google'daki uzmanlar kötü amaçlı bağlantı teşebbüsünü fark etti ve bunun üzerine Toronto Üniversitesi merkezli Citizen Lab'deki dijital tehdit uzmanlarıyla iletişime geçti. Hack girişimlerini inceleyen uzmanlar, teşebbüsün muhtemelen deneyimsiz bir hacker grubu tarafından yürütüldüğünü tespit etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington Post'a hackleme haberini doğrulamadı fakat Başkan Joe Biden'ın Vietnam hükümetiyle imzaladığı anlaşmanın bu tür sorunları gündeme getirmek için bir alan sağlayacağını üstü kapalı şekilde belirtti.

ABD'li yetkililer geçmişte daha komplike hack saldırılarına maruz kalmıştı. 2021'de New York metro sistemi, bazı sistemlerini etkileyen fakat kritik alanlara giremediği anlaşılan bir siber saldırıya uğramıştı. Uzmanlar tarafından bu saldırı Çin devletiyle ilişkilendirilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU