Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ operasyonu AB'yi ikiye böldü

Bazı üyeler yaptırım uygulanmasını isterken, diğerleri buna karşı çıkıyor

Dağlık Karabağ operasyonunda 200'e yakın Azerbaycan askeri hayatını kaybetti (Reuters)

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik operasyonu, Avrupa Birliği'ni Bakü'yle ilişkilerde atılacak adımlar konusunda ikiye böldü.

Euractiv'in haberine göre Avrupa Birliği ülkeleri, birliğin diplomatik işlerini yürüten Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi'nden (EEAS) Azerbaycan-Ermenistan gerginliğinde caydırıcı olabilecek ceza seçeneklerini sunmasını istedi.

EEAS tarafından hazırlanan seçenekler belgesinde, olası yaptırımların da gündeme geldiği ancak bazı üyelerin buna itiraz ettiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Dağlık Karabağ'daki duruma AB tepkisi için seçenekler" başlıklı belgenin, Bakü'nün operasyonundan bir gün sonra 20 Eylül'de AB büyükelçilerinden gelen talep üzerine hazırlandığı belirtildi.

İddiaya göre EEAS, üye ülkelere Azerbaycan'la siyasi ilişkiler, sektörel işbirliği ve mali yardım gibi konuların yeniden gözden geçirilmesini önerdi.

Ancak Avrupa Birliği ülkeleri Azerbaycan'a yönelik atılacak adımların "yoğunluğu" konusunda hemfikir değil. 

Birlik içinde Fransa, Hollanda, Polonya ve Baltık ülkelerinin sert adımlar atılmasından yana olduğu ancak özellikle son dönemde Bakü'yle enerji işbirliğini geliştiren ülkelerin buna karşı olduğu ifade edildi.

Rus gazına bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Avrupa Birliği geçen yıl Azerbaycan'la büyük bir enerji anlaşması imzalamıştı.


Üye ülkelerin önerilen seçenekler üzerinde anlaşamaması nedeniyle EEAS raporunun geri gönderildiği ve Avrupa Komisyonu'ndan konuyla ilgili daha detaylı seçenekler talep edildiği bildirildi.

Konuyla ilgili konuşan bir AB diplomatı, "Basitçe, odaya görü dönüp, ödevlerini yapmalarını istedik. Dağlık Karabağ'da çok fazla insan kalmadı, çoğu kaçtı. Ne tip bir gerilim daha fazla önlem almamızı gerektiriyor?" ifadelerini kullandı.

Bir başka diplomatsa, "Buradaki fikir, Azerbaycan'ı tamamen kaybetmeden problemi çözmek" ifadelerini kullandı.

23 Ekim'de Lüksemburg'da bir araya gelecek AB dışişleri bakanlarının atılacak adımları bu toplantıda tartışması bekleniyor.


Independent Türkçe, Euractiv, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU