FTX davası: Olası tanıklar arasında Trump'ın eski sözcüsü de var

FTX, Anthony Scaramucci'nin yatırım şirketinden hisse almıştı

Sam Bankman-Fried, Bahamalar'da 12 Aralık'ta tutuklanmıştı (Reuters)

İflasıyla dünya kripto para piyasasını sarsan FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'in davasında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sözcüsü Anthony Scaramucci'nin olası tanıklar arasında yer aldığı bildirildi.

Bankman-Fried'le ilgili dün başlayan davada konuşan savcı Danielle Sassoon, olası tanıkların listesini açıkladı.

Listede, Trump hükümetinde 21 Temmuz 2017 - 31 Temmuz 2017'de görev yapan eski Beyaz Saray İletişim Direktörü Scaramucci'nin de yer alması dikkat çekti. 

FTX, Scaramucci'nin kurucusu olduğu New York merkezli yatırım şirketi SkyBrigde Capital'ın hisselerinin yüzde 30'unu satın almıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Scaramucci, FTX davasının başlarında şirketin dolandırıcılık yaptığı iddialarının gerçekleri yansıtmadığını savunmuştu. 

Ancak eski Beyaz Saray görevlisi, daha sonra görüşlerini değiştirerek "Artık bunun dolandırıcılık olduğu çok açık. Ben yanılmışım" demişti.

Scaramucci, bunun ardından FTX'e sattıkları hisseleri geri almaya çalıştıklarını da söylemişti. 

Olası tanık listesinde FTX kurucusunun ebeveynleri Joseph Bankman ve Barbara Fried de yer alıyor. 

FTX, 68 yaşındaki Bankman ve 71 yaşındaki Fried'e 19 Eylül'de dava açmıştı. Firma, Bankman ve Fried'in oğullarından 10 milyon dolarlık nakit parayı "hediye olarak" aldığını iddia etmişti. 

Şirketin ayrıca Bankman ve Fried için firmanın merkezinin bulunduğu Bahamalar'da 16,4 milyon dolarlık lüks bir villa satın aldığı da savunulmuştu.

Prestijli Stanford Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gören Fried ve Bankman, davaya ilişkin açıklama yapmazken, avukatları iddiaların tamamen asılsız olduğunu öne sürmüştü.
 


FTX'in iflası ve hukuki süreç

Kripto para borsası FTX, geçen yıl kasımda iflas etmişti. 31 yaşındaki Bankman-Fried ise ABD'nin suç duyurusunun ardından aralıkta Bahamalar'da gözaltına alınmıştı. 

Federal savcılar Bankman-Fried hakkında dolandırıcılık, finans yasalarını ihlal ve kara para aklama dahil çeşitli suçlardan iddianame hazırlamıştı. 

Hakkındaki suçlamaları reddeden eski CEO, 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmış fakat daha sonra kefalet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ağustosta cezaevine gönderilmişti. 

Bankman-Fried hakkında dün başlayan davanın yaklaşık 6 hafta sürmesi bekleniyor.  


Independent Türkçe, Reuters, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU