Hindular ve Müslümanlar arasında gerilimin tırmandığı Nepal'de sokağa çıkma yasağı

Olaylar bir sosyal medya paylaşımıyla başladı

Hindu grupların salı günü düzenlediği yürüyüş sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı (AP) 

Nepal'de başkent Katmandu'nun 400 kilometre batısında bulunan Nepalgunj kenti geçen haftasonunu Hindular ve Müslümanlar arasında yaşanan gerginlikle geçirdi.

Kentteki gerginlik salı günü öğleden sonra süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından yerini sessizliğe bıraktı.

AP haber ajansının aktardığına göre gerilim, Hindu bir çocuğun sosyal medyada Müslümanlar hakkında yaptığı bir paylaşımın ardından başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medya paylaşımlarını protesto eden Müslüman gruplar trafiği kapatarak lastik yakarken, salı günü daha büyük Hindu grup sokağa çıktı.

Hindu göstericilere taş ve şişe atılması üzerine kent yönetimi, sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı ve kent sakinlerinin şehirdeki "dini uyumu" bozacak etkinliklerden uzak durması istendi.

Çıkan olaylarda 5'i polis 22 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yetkililer iki taraf arasında daha fazla çatışma yaşanmaması adına sokağa çıkma yasağının uygulandığını, salı gecesi ve çarşamba sabah saatleri boyunca kentte herhangi bir olay meydana gelmediğini duyurdu.

Polis şefi Santosh Rathore da, emniyet güçlerinin kentte devriye turları attığını ve insanların evlerinden ayrılmalarına izin verilmediğini söyledi.

Bölge yönetimi ayrıca Jamunaha sınır kapısından ülkeye giren kişilere, gidecekleri yere kadar polis tarafından eşlik edildiğini açıkladı.

Nüfusunun çoğunluğu Hindu olan ve henüz 2007'de laik bir devlete dönüşen Nepal'de dini gruplar arasındaki çatışmalar sık görülmüyor. Son yıllarda Müslüman azınlığa yönelik baskılarla gündeme gelen Hindistan sınırındaki Nepalgunj'un nüfusunun üçte biri Müslümanlardan oluşuyor.


Independent Türkçe, AP, Rising Nepal

DAHA FAZLA HABER OKU