Güney Kore'nin balistik gücünü anlamak

Umut Berhan Şen Independent Türkçe için yazdı

Geçen günlerde Güney Kore Silahlı Kuvvetleri'nin 75. kuruluş yıldönümü nedeniyle Seul Hava Üssü'nde bir tören düzenlendi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un törende yaptığı konuşmasında kullandığı şu ifadeler törene damga vurdu:

Kuzey Kore nükleer silah kullanırsa, onun rejimi, Güney Kore-ABD ittifakı tarafından verilecek ezici karşılıkla sona erdirilecektir.


Elbette Yoon Suk Yeol'un bu açıklamasını sadece ABD'ye duyulan güven olarak yorumlamak eksik kalır diye düşünüyorum.

Zira kamuoyunca çok bilinmese veya önemsenmese de esasen Güney Kore'nin de bir balistik füze sistemi bulunuyor ve kesinlikle yabana atılacak türden değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore Silahlı Kuvvetleri'nin sahip olduğu mevcut HYUNMOO balistik füze sistemleri Hyunmoo-2 ve Hyunmoo-3 olarak sınıflandırılıyor ve sayıları da kesin olarak bilinmiyor.

Hyunmoo-2 füzelerinin menzili 800 kilometreye kadar ulaşabilirken, Hyunmoo-3 füzeleri ise 3000 kilometre menzile sahip.

Dolayısıyla Güney Kore'nin sahip olduğu Hyunmoo balistik füzeleri, Kuzey Kore için ciddi bir güvenlik tehdidi ve konvansiyonel harp kabiliyeti olarak öne çıkıyor.

Ayrıca Güney Kore Deniz Kuvvetleri bünyesinde 9 adet bulunan Sohn Wonyil sınıfı denizaltılar da uzun menzilli seyir füzeleriyle teçhiz edilmiş durumda.

Nihayetinde görünen o ki, Güney Kore Silahlı Kuvvetleri, kurulduğu günden bu yana sabırla ve gizlilikle savunma sanayi çalışmaları sürdürmesinin meyvelerini toplamaya başlıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU