Endonezya, Çinli firma için adayı boşaltıyor: "Yerimizden olmak istemiyoruz"

11,6 milyar dolarlık proje, halktan büyük tepki topladı

Çinli firmanın projesine karşı olan hükümet karşıtı göstericilerle polis arasında çatışma çıkmıştı (AFP)

Güneş enerjisi paneli üreten Çinli bir firmanın Endonezya'da kurmak istediği tesis, ülkede ortalığı karıştırdı.

Hong merkezli güneş enerjisi ve cam üreticisi Xinyi Glass şirketi, Endonezya'nın Rempang adasında büyük bir tesis kurmayı planlıyor. 

11,6 milyar dolarlık projeyle ilgili anlaşma, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun temmuzdaki görüşmesinde imzalanmıştı.

Anlaşmanın ardından Cakarta yönetimi, adadaki 7 bin 500 kişiden evlerini boşaltmasını istemişti. Projeye göre tesis için 2 bin 300 hektarlık alan ayrılacak ve 10 bin hektarlık doğa koruma bölgelerine dokunulmayacak.

Yaklaşık 700 bin ailenin olumsuz etkileneceği kararda, her bir aileye Bintan adasının batısındaki Batam şehrinde 500 metrekare arazi ve yaklaşık 120 milyon Endonezya Rupisi (211 bin TL) değerinde 45 metrekarelik evler verileceği açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve adını paylaşmayan bir köylü, Rempang'da polislerle belediye görevlilerinin kapı kapı dolaşarak insanları evlerinden çıkardığını öne sürdü.

Rempang sakini, "Gece evime gelip beni sokağa atmalarından korkuyorum" dedi. 

Batam Belediye Başkanı Muhammed Rudi ise iddiaları yalanlarken, projenin ülkenin çıkarına olduğunu savunarak "Endonezya'nın paraya ihtiyacı olduğunda hemfikiriz. Bunun yollarından biri de yatırımdan geçiyor" ifadelerini kullandı. 

Af Örgütü'nün Endonezya bürosuysa AFP'ye polislerin halk arasında "korku atmosferi yarattığını" söyledi.
 

endonezya ada.jpg
Uzmanlar, tesisin adanın ekolojik yapısını bozabileceğini savunuyor (AFP)


Rempanglılar, devletin kendilerine garanti vermediğini savunuyor. Köyün liderlerinden 67 yaşındaki Timo, "Şimdiye dek her şey laftan ibaret kaldı. Biz yerimizden edilmek istemiyoruz" dedi.

Cakarta, proje kapsamında tesisin inşasının gelecek yıl başlayacağını ve adanın, 2080'e kadar binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir "ekolojik şehre" dönüştürüleceğini bildirdi. Xinyi Glass ise AFP'nin yorum talebine yanıt vermedi.

Dünyanın en yoğun ticari gemi rotalarından Malakka Boğazı'nda yer alan 17 bin hektarlık ada, güneş paneli üretiminde kullanılan kuvars kumu bakımından zengin. 

Ancak adayı sanayi bölgesine çevirme planları, yerel halktan büyük tepki topluyor. Batam'da 11 Eylül'de düzenlenen gösterilerde eylemcilerle polis arasında arbede çıkmıştı. Aynı hafta Çin'in Cakarta Büyükelçiliği önünde de projenin iptali için protestolar düzenlenmişti. 


Independent Türkçe, AFP, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU