FTX'i batıran Bankman-Fried'in ebeveynlerine de dava açıldı

Stanford mezunu Bankman ve Fried'in, kripto borsasındaki dolandırıcılığa göz yumduğu öne sürülüyor

Barbara Fried ve Joseph Bankman, resmi olarak hiç evlenmemişti (Reuters)

İflasıyla dünya kripto para piyasasını sarsan FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried'in ebeveynlerine dava açıldı.

FTX'in ABD'deki Delaware eyaletinde pazartesi günü açtığı davada, Joseph Bankman ve Barbara Fried'in, oğullarının şirket üzerinden yatırımcıları dolandırmasına göz yumdukları ve bundan kazanç sağladıkları öne sürüldü.

Dava metninde, 68 yaşındaki Bankman ve 71 yaşındaki Fried'in oğullarından 10 milyon dolarlık nakit parayı "hediye olarak" aldıkları iddia edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FTX'in ayrıca Bankman ve Fried için firmanın merkezinin bulunduğu Bahamalar'da 16,4 milyon dolarlık lüks bir villa satın aldığı da savunuldu. 

Fried'in, oğlunun ABD'deki siyasi kampanyalara gönderdiği bağışlarla ilgili danışmanlık hizmeti verdiği, Bankman'ınsa FTX'te federal vergi uygulamalarına dair yarı zamanlı danışmanlık yaptığı belirtildi.

Bankman'ın şirketten yıllık 200 bin dolar maaş aldığı ve geceliği 1200 dolarlık otellerde konaklayarak, bu masrafları şirketin hesabına yazdığı da ileri sürüldü. 

Eski CEO'nun babasının ayrıca 2019'da şirket çalışanlarından birinin firmada kara para aklandığına ve fiyat manipülasyonu yapıldığına dair şikayetini de örtbas ettiği savunuldu.

Prestijli Stanford Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gören Fried ve Bankman, davaya ilişkin açıklama yapmazken, avukatları iddiaların tamamen asılsız olduğunu savundu. 
 


FTX'in iflası ve hukuki süreç

Kripto para borsası FTX, geçen yıl kasımda iflas etmişti. 31 yaşındaki Bankman-Fried ise ABD'nin suç duyurusunun ardından aralıkta Bahamalar'da gözaltına alınmıştı. 

Federal savcılar Bankman-Fried hakkında dolandırıcılık, finans yasalarını ihlal ve kara para aklama dahil çeşitli suçlardan iddianame hazırlamıştı. 

Hakkındaki suçlamaları reddeden eski CEO, 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmış fakat daha sonra kefalet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ağustosta cezaevine gönderilmişti. 

Bankman-Fried'in duruşması 3 Ekim'de görülecek.


Independent Türkçe, BBC, Guardian, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU