Elon Musk, Starship'in sonraki fırlatma denemesi için tahminde bulundu

Bugüne kadar yapılmış en büyük roket, ilk yörüngeye fırlatma denemesi sırasında infilak etmişti

(AP)

SpaceX'in Mars'a göndermeyi planladığı Starship roketinin bir sonraki büyük test uçuşuyla ilgili yeni ayrıntıları açıklayan Elon Musk, roketin fırlatılmaya hazır olduğunu öne sürdü.

SpaceX bugüne kadar yapılmış en büyük roketi fırlatmak için Federal Havacılık İdaresi'nden (Federal Aviation Administration/FAA) hâlâ onay beklerken halihazırda ABD'li düzenleyiciler, nisanda yapılan bir önceki Starship fırlatmasıyla ilgili bir "kaza soruşturması" yürütüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

121 metre uzunluğundaki roket 20 Nisan'da, 90 dakika sürmesi planlanan uçuşun yalnızca üçüncü dakikasında Meksika Körfezi üstünde patlayarak su üzerinde parçalara ayrılmıştı.

Starship'in devasa motorları, yetersiz kalan fırlatma rampasını da yok ederek yaklaşık 2 bin 830 dönümlük bir alana beton parçalarıyla metal kırıkları saçılmasına yol açmıştı.

Denemeden önce yaptığı açıklamada roketin patlayacağını öngören SpaceX'in patronu şöyle demişti:

Yörüngeye ulaşacağını söylemiyorum ama heyecan garantisi veriyorum.

Teknoloji milyarderi, işleyişinde birkaç önemli değişiklik yaptığı son fırtlatma girişiminden daha umutlu.

Musk bu hafta All-In Podcast'e "Sıcak evreleme adı verilen yeni bir evreleme tekniği uyguluyoruz; bu teknikte güçlendirici kademe ateşlenirken üst kademe motorları yakılıyor" dedi.

Bu, yörüngeye giden bir roketin kademelerini ayırmanın en etkili yolu fakat son görevde bunu denemedik... Sanırım, umarım kademe ayırma işlemini gerçekleştirme şansımız yüzde 50'nin üzerinde ve sıcak evreleme yöntemi işe yararsa yörüngeye ulaşma şansımız da yüzde 50'ye yakın olur.

Bu kez yörüngeye ulaşma şansının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyleyebilirim, oysa daha önce yüzde 50'nin altında olduğunu söylemiştim.

 

SpaceX
(SpaceX)


Starship yörüngeye girdikten sonra gezegenin etrafında dolaşacak ve Pasifik Okyanusu'nun, Hawaii'nin hemen kuzeyindeki kısmına inecek.

Starship roketi halihazırda SpaceX'in Teksas'taki Starbase tesisinde tamamen monte edilmiş durumda fakat özel uzay şirketinin FAA onayı almadan önce ne kadar beklemesi gerekeceği belli değil.

FAA geçen hafta yaptığı açıklamada "SpaceX'in Starship'ine yönelik kaza soruşturması hâlâ açık" diye belirtmişti.

SpaceX, kaza soruşturmasında belirlenen iyileştirici eylemleri uygulayana ve lisans değişikliği sürecinin mevzuattaki tüm gerekliliklere uyduğunu gösterene kadar FAA başka bir Starship fırlatmasına izin vermeyecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU