Güney Kore'de öğretmenler intihar eden meslektaşları için haftalardır sokakta

Öğretmenler veli baskısından şikayetçi

Bu yıl yapılan bir araştırma, mesleğinde mutlu olduğunu söyleyen öğretmenlerin oranının son 17 senede yüzde 68'den yüzde 24'e kadar gerilediğini ortaya koydu (News1)

Temmuz sonunda 23 yaşındaki Güney Koreli ilkokul öğretmeni Lee Min-so'nun iş yerinde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle intihar etmesi ülkede öğretmenlerin çalışma koşullarını tartışmaya açmıştı.

Ülkede son 6 yılda intihar eden öğretmen sayısı 100'e yaklaşırken, bugün binlerce öğretmen daha iyi çalışma koşulları için greve gitti. Öğretmenler Lee'nin ölümünün ardından her hafta sonu Seul'de kitlesel gösteriler düzenlemiş, cumartesi günü yapılan gösteriye 200 binden fazla kişi katılmıştı.

Güney Koreli öğretmenler özellikle öğrenci velilerinden çok baskı gördüklerini ve öğrencilerin aileleri tarafından sürekli aranarak haksız şikayetlere maruz kaldıklarını belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ders verdiği sınıfta cansız bedeni meslektaşları tarafından bulunan Lee Min-so için de durum farklı değildi.

Lee'nin ölümünün ardından bir dedektif gibi olayın izini süren kuzeni Park Du-yong, genç öğretmenin günlüklerine ulaşmış ve Lee'nin intihara giden aylar boyunca veliler tarafından baskı gördüğünü ortaya çıkarmıştı.

Lee'nin ölümünün üzerinden geçen 6 hafta boyunca, başkent Seul'da binlerce öğretmen sokağa çıktı. Öğretmenler, çocuk istismarıyla suçlanma endişeleri nedeniyle öğrencileri disipline edemediklerini ve onların aralarındaki kavgaları engelleyemediklerini belirtiyor.

İlkokul öğretmenleri buna sebep olarak 2014'te çıkarılan çocuk refahı yasasını gösteriyor. 

Öğretmenler, çocuk istismarıyla suçlanan bir öğretmenin otomatik olarak görevden alınmasını öngören yasanın veliler tarafından kötüye kullanıldığını savunuyor.

Zira şiddet uygulayan bir çocuğu durduran öğretmen fiziksel istismarla, azarlayan öğretmense duygusal istismarla suçlanabiliyor ve böyle bir durumda suçlanan öğretmen soruşturma yürütülmeden işinden oluyor.

Daha önce bir velinin sabahları çocuğunu arayarak uyandırması talebini reddeden bir öğretmen hakkında istismar şikayetinde bulunulmuştu. Başka bir vakadaysa, sınıf arkadaşını makasla yaralayan bir öğrencinin ödül çıkartmalarını geri alan öğretmen duygusal istismarla suçlanmıştı.

10 yıldır öğretmenlik yapan Kwon, BBC'ye yaptığı açıklamada depresyon ve panik atakla baş etmek için iki kere hastalık iznine ayrıldığını söyledi.

Birkaç yıl önce rahatsızlık veren öğrenciyi sınıftan çıkarmanın mümkün olduğunu ancak sonrasında velilerin çocuk istismarı şikayetlerinin başladığını belirten Kwon, zengin bölgelerde velilerin davranışlarının çok daha kötü olduğunu dile getirdi.

Kwon, "Sadece kendi çocuklarının önemli olduğunu düşünüyorlar. Tek düşündüğünüz çocuğunuzu iyi bir üniversiteye göndermekse, bencil olursunuz. Bu baskı çocuklara da geçiyor ve onların davranışlarını da etkiliyor. Bu baskıdan nasıl kurtulacaklarını bilmiyorlar ve birbirlerine zarar veriyorlar" diye konuştu.

Konuyla ilgili sorunlara çözüm bulma arayışındaki Güney Kore hükümeti, şubatta yeni bir düzenlemeye giderek çocukların şiddet kayıtlarının üniversite başvuruları sırasında inceleneceğini duyurmuştu. 

Ancak öğretmenlere göre bu uygulama velilerin kaygılarını daha da artırdı ve çocuklarının kayıtlarını sildirmek isteyen veliler öğretmenlere konuyla ilgili daha fazla baskı uygulamaya başladı.


Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU