İtalya'nın en sevilen ayısını öldüren kişinin gerekçesi şüphe çekti

Politikacılar ve hayvan hakları grupları nesli tükenmekte olan boz ayının öldürülmesini kınadı

Amarena ve yavruları, San Sebastiano Dei Marsi sokaklarında (Gemma Di Pietro/Reuters)

İki yavrusuyla birlikte sık sık İtalyan kasabalarında dolaşırken görülen, nesli tükenmekte olan boz ayı, perşembe günü bir milli parkın yakınında vurularak öldürüldü.

Abruzzo, Lazio ve Molise Ulusal Parkı'ndan yapılan açıklamaya göre, Marsika boz ayısı dağlık Abruzzo bölgesindeki San Benedetto dei Marsi kasabasının dış kesimlerinde öldü.

Park, yemeyi sevdiği vişnelerden dolayı "Amarena" lakabı takılan, katledilen hayvanı en çabuk üreyen boz ayılarından biri olarak tanımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amarena'nın ölümü yerel politikacıların ve hayvan hakları savunucularının öfkesine yol açarken park bekçileri, ayının ölmelerinden korktukları yavrularını bulmaya çalıştı.

Yerel polis ayıyı vuran kişiyi tespit edip sorguya aldı. Ayıyı öldüren adam korkuyla hareket ettiğini ve anne ayı Amarena'yı kendi arazisinde gördükten sonra vurduğunu söyledi.

Ayı avlamak İtalya'da yasalara aykırı.

İtalya Çevre Bakanı Gilberto Pichetto, bir Marsika ayısının öldürülmesinin "çok ciddi bir olay" olduğunu ve ayının yavrularıyla ilgilenen yetkililerin "özgür kalabilmeleri için mümkün olan her şeyi yaptığını" söyledi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın İtalya ofisinin başındaki Luciano Di Tizio, ayının öldürülmesini "çok ciddi, gerekçesiz bir doğa suçu" ve "yaban hayatı karşıtı sürekli bir kampanyanın" sonucu diye niteledi.

Di Tizio, annesiz yavruların kendi kendilerine yetemeyecek kadar küçük ve dolayısıyla yüksek risk altında olduklarını ve bunun, park alanlarında onları aramalarını gerektirdiğini söyledi.

Ulusal Park Başkanı Luciano Sammarone yerel bir gazeteye verdiği demeçte ayının bir özel mülk çitini aştığını ancak insanlara saldırma geçmişi olmadığını söyledi.

Sammarone "Meşru müdafaa olarak (öldürüldüğüne) inanmakta zorlanıyorum" dedi ve soruşturmaların sonucunu bekleyeceğini de sözlerine ekledi.

Aralarında küçük çocuklu ailelerin de bulunduğu yerel halk, parkın yakınındaki kasabaların sokaklarında durup akşamları sık sık gezinti yapan Amarena ve yavrularını izliyordu.
 


Amarena, Juan Carrito olarak bilinen 4 yaşındaki bir Marsika ayısının annesiydi. Juan Carrito bu yıl araba çarpması sonucu hayatını kaybetmişti.

Juan Carrito, iki yıl önce bir fırına girip kurabiye yedikten sonra ulusal çapta ün kazanmıştı.

Amarena'nın vurulmasına yönelik sert tepkiler, nisanda İtalya'nın kuzeyinde bir başka ayının 26 yaşındaki bir koşucuyu öldürdüğü olayla ilgili tartışmaların ardından geldi.

Bu ölüm, söz konusu ayıyı ve tehlikeli olduğu düşünülen bir diğerini öldürmek isteyen yerel yetkililerle onları kurtarmak isteyen çevreci gruplar arasında yasal bir mücadeleye yol açmıştı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU