Putin'in Prigojin’in yerine seçtiği isim: Andrey Troşev

Troşev; Afganistan, Kuzey Kafkasya ve Suriye’de görev yaptı

Sedoi (Gri Saçlı) lakaplı Andrey Troşev. Fotoğraf: Reuters

Wagner’in kurucularından Yevgeni Prigojin, paralı askerler, madencilik şirketleri, siyasi danışmanlar ve dezenformasyon yapanlardan oluşan geniş ve karmaşık bir ağla kendisinin yerine kimsenin geçemeyeceği bir lider olarak görülüyordu. Afrika ülkelerinin hükümetleriyle ilişkiler kurarak, Wagner'in kıtada çoğunlukla silah kullanarak Moskova'nın çıkarlarına hizmet etmesini sağladı. Fakat bundan iki ay önce kendisine yakınlığıyla bilinen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı isyan girişiminde bulunması, Putin’i Prigojin’in yerine gelecek kişiyi aramaya itti.

Prigojin’in ölümünün ardından Putin onun yerine Sedoi (gri saçlı) lakaplı Andrey Troşev’i seçti.

Putin, bir zamanlar Troşev’i Wagner’in gerçek komutanı olarak tanımladı.

Rus kaynaklara göre Troşev, 5 Nisan 1962 tarihinde Sovyetler Birliği döneminde adı St. Petersburg olarak değiştirilen Leningrad'da doğdu.

Batı ülkeleri tarafından kendisine uygulanan yaptırımlarla ilgili belgelerde doğum tarihi 5 Nisan 1953 olarak gösteriliyor, ancak bunun nedeni bilinmiyor.

Sovyetler Birliği adına Afganistan'da savaştı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ise Rus ordusunda Kuzey Kafkasya'da görev yaptı.

Daha sonra İçişleri Bakanlığı'na bağlı Özel Hızlı Müdahale Birimi'nin (SOBR) komutanlığı görevini üstlendi.

Troşev’e Afganistan'daki üstün hizmetleri nedeniyle iki kez Kızıl Yıldız Nişanı verildi. Bunun yanında 2016 yılında Suriye'nin Palmira (Tedmur) kentinde DEAŞ’a karşı gerçekleştirilen askeri operasyonlar sırasında elde ettiği başarılar neticesinde Rusya’da verilen en üst düzey madalya olan ‘Rusya’nın Kahramanı’ madalyasına layık görüldü.

Öte yandan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov, Prigojin’in uçak kazasından bir gün önce Wagner üyelerinin sadece Moskova'nın kontrolü altında ülkede kalacağının garantisini vermek üzere Libya'yı ziyaret etmişti.

Libyalı bir yetkilinin aktardığına göre Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov, geçtiğimiz salı günü Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile Bingazi kentinde bir araya geldi. Libyalı yetkili, Yevkurov’un Hafter ile yaptığı görüşmede, Wagner’in yeni bir komutanın komutası altında olacağını söylediğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU