Afgan kız çocukları, eğitim haklarına saygı gösterilmesini talep ediyor

Bir BM raporu, Taliban hükümetinin politikalarının cinsiyete dayalı ayrımcılık anlamına gelebileceği sonucuna vardı

Afganistan'da kızların lise ve üniversite eğitimi görmesi yasak / Fotoğraf: AFP

Mühendislik öğrencisi Somaya Faruqi, Taliban'ın iki yıl önce yeniden yönetime gelmesi ve 1,1 milyondan fazla kız ve kadını okulla ve üniversitelere gitmesini yasaklamasının ardından eğitimine devam etmek için Afganistan'dan kaçmak zorunda kaldı.

21 yaşındaki Faruqi bugün ABD'de yaşıyor ve Kabil'de uluslararası olarak tanınan hükümetin düşüşünün ikinci yıl dönümünde, eğitim kriziyle yüzleşmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler 'Eğitim Bekleyemez" fonu tarafından salı günü başlatılan bir girişimin ön saflarında yer alıyor.

#AfghanGirlsVoices sloganı altında başlatılan girişim, tüm Afgan kız ve kadınların eğitim haklarına saygı duyulması için küresel bir çağrıya öncülük ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sayısız kız çocuğu ve kadın, eğitimlerine devam etmek için şimdiden ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Örneğin Faruqi, 'The Afghan Dreamers' robotik ekibinden diğer 9 kızla birlikte 2021'de Afganistan'dan ayrıldıktan sonra Katar'da liseyi bitirdi.

Şimdi, Katar'dan aldığı bir burs sayesinde Kaliforniya'daki Sacramento Eyalet Üniversitesi'de mühendislik bölümü ikinci sınıfta okuyor.


Unutulmuş Afganistan

AFP'ye telefonla konuşan Faruqi, "Bu kampanya, dünyanın dikkatini Afganistan'daki kızlara ve (onların) eğitim sorunlarına yeniden çekmeyi amaçlıyor" derken "Afganistan unutulmuş görünüyor" ifadelerini de sözlerine ekledi. 

Kadınların eğitim ve istihdam da dahil olmak üzere Afgan kamu hayatından neredeyse tamamen dışlanması, uluslararası toplumun Taliban hükümetine yardım teklifi ve resmi olarak tanınması önünde engel teşkil eden en önemli anlaşmazlık noktalarından biri haline geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Washington'da gazetecilere verdiği demeçte, "Taliban ile diğer ülkeler arasında daha normal bir ilişkiye giden yol, diğer bazı şeylerin yanı sıra kadın ve kız çocuklarının hakları fiilen desteklenmediği sürece engellenecektir" dedi. 


Dünyanın en kötüsü

Geçen ay yayınlanan bir BM raporu, Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının durumunun 'dünyanın en kötü koşulları' olduğu sonucuna vardı. Taliban hükümetinin politikalarının 'cinsiyet temelli apartheid' anlamına gelebileceğini öne sürdü.

BM Küresel Eğitim Özel Elçisi ve eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, salı günü bir video konferans ile gazetecilere verdiği demeçte, Afganistan'daki kadın haklarının durumunun 'insanlığa karşı suç' sayılması ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanması gerektiğini belirtti.

2021'de, 20 yıl sonra ilk kez iktidara geldikten sadece bir ay sonra, Taliban yetkilileri, Aralık 2022'de üniversite kapılarını kızlara kapatmadan ve ardından işgücüne katılımlarını büyük ölçüde kısıtlamadan önce, liseye gitmelerini yasaklamıştı. 
 


Eğitim özgürlüğün anahtarıdır

AFP'ye verdiği demeçte Faruqi bu koşulların dayanılmaz olduğunu anlatırken, "(Kız ve kadınların) eşit fırsatlara ve eğitime erişimleri olduğundan emin olmalıyız, çünkü eğitim özgürlüğün anahtarıdır" dedi. 

BM'nin salı günü yaptığı açıklamada, "Kızların okullar, spor salonları, parklar gibi kamusal alanlara girmeleri yasaklandı. Evde kalmaktan başka yapmalarına izin verilen hiçbir şey yok" ifadelerine yer verildi. 

AFP'ye verdiği röportajda Faruki, birçok ailenin kızları için tek yolun 'rızalarına bakılmaksızın' evlilik olduğunu ve kendi sınıf arkadaşlarının çoğunun zorla evlendirildiğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca "Depresyon yaygın. Son iki yılda kız çocuklarında intihar oranı çok arttı. Bu trajik" ifadelerini kullandı. 

"Eğitim Bekleyemez" kampanyası, 18 ve 19 Eylül'de dünya liderleri BM Genel Kurulu için bir araya geleceği için gelecek aya kadar, sosyal medya aracılığıyla konuyla ilgili küresel farkındalığı artırmayı ve Afgan kızlarının ve kadınlarının seslerini yükseltmeyi amaçlıyor. 

 

 

Independent Arabia, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU