Kuzey Kore Savunma Bakanı: Kore yarımadasında nükleer savaş kapıda

Kang, "nükleer savaşın kim tarafından ve ne zaman başlatılacağı" sorusunun sorulması gerektiğini söyledi

Kuzey Kore geçen günlerde yaptığı askeri geçit töreninde nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip kıtalararası balistik füzelerini görücüye çıkarmıştı (Reuters)

Kuzey Kore Savunma Bakanı General Kang Sun-nam, Kore yarımadasında nükleer savaşın kapıda olduğunu söyledi.

Açıklaması 11. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı'nda dün okunan Kang, Washington'ın Pyongyang'da rejim değişikliği arzusuna dikkat çekerek dünyanın nükleer savaştan bir adım uzakta olduğunu öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin nükleer denizaltıların da dahil olduğu stratejik silahları bölgeye yığdığını belirten Kang, "Sorulması gereken soru Kore yarımadasında bir nükleer savaş olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı ve kim tarafından başlatılacağıdır" diye konuştu.

Kang, "ABD, Kuzey Kore'ye karşı 80 yıldır düşmanca bir politika izliyor. Kuzey Kore'nin bağımsız kalkınmasına ve güvenlik çıkarlarına bariz şekilde müdahale ediyorlar ve Kuzeydoğu Asya'daki durumu nükleer savaşın eşiğine doğru itiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kang Sun-nam'ın açıklamaları, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un orduya savaş hazırlıklarını hızlandırma talimatı vermesinden birkaç gün sonra geldi. Kim, ülkedeki silah üretim kapasitesinin de en üst düzeye çıkarılmasını istemişti.

Kuzey Kore: Kaçak asker ABD ordusundaki ırkçılıktan dolayı kızgın

Geçen ay Güney Kore'yle Kuzey Kore arasındaki sınırı geçen 23 yaşındaki Amerikan askeri Travis King'le ilgili Pyongyang'dan ilk açıklama geldi.

Kuzey Kore makamları bugün King'in, Amerikan toplumu içindeki eşitsizliği ve ABD ordusundaki ırkçılığı fark ederek Kuzey Kore'ye geçtiğini öne sürdü.

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA'nın haberinde King'in yetkililere, "ABD ordusundaki ırkçılık ve insani olmayan muamele nedeniyle kızgın olduğunu" söylediği belirtildi.

Travis King
King'in ABD'ye dönmesi durumunda bir disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya kalması bekleniyordu (AP)​​​​​​​


Haberde King'in Kuzey Kore'ye veya üçüncü bir ülkeye sığınmak istediği ifade edilirken, konuyla ilgili soruşturmanın da süreceği vurgulandı.

AP'ye konuşan ABD'li bir yetkiliyse, Kuzey Kore'nin Travis King hakkındaki iddialarını doğrulamanın mümkün olmadığını ve Pentagon'un King'i geri getirmek için çabaladığını söyledi.

Eski CIA analisti Soo Kim konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu durum bir Kuzey Kore propagandası. King, Kuzey Kore'de tutulan bir Amerikan vatandaşı. Pyongyang'ın konuyu nasıl anlattığının bir hükmü yok. Rejim, King'in hayatını ABD'den alacağı mali tavizler için koz olarak kullanmayı deneyebilir. Müzakereler kolay olmayacak ve şartlar Pyongyang tarafından belirlenecek" diye konuştu.

Ocak 2021'de Güney Kore'deki ABD üssünde görevlendirilen Er Travis King, burada ekimde bir kavgaya karışmış ve ardından bir polis aracına zarar vermişti. Olayın ardından 50 gün hapis yatan King, 10 Temmuz'da tahliye edilmişti.

Tahliyesinin ardından hakkında ABD'ye gönderilme kararı verilen King, 18 Temmuz'da görevli subaylar tarafından havaalanına kadar götürülmüş, ancak subayların havaalanından ayrılmasınının ardından King de gümrükten geri dönmüştü.

Havaalanından ayrılarak Güney Kore-Kuzey Kore sınırında bulunan silahsız bölgeye düzenlenen turistik turlardan birine katılan Amerikan askeri bu tur sırasında 43 kişilik grubundan ayrılarak Kuzey Kore sınırını geçmişti.


Independent Türkçe, RT, AP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU