ABD'de intihar oranları en yüksek seviyeye çıktı

"Bu zamana kadar yaptıklarımız işe yaramadı"

Rakamlara göre ABD'de geçen yıl her 100 bin kişiden 15'i intihar etti (AP)

ABD'de intihar oranları, geçen yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Perşembe günü açıklanan resmi rakamlara göre geçen yıl 49 bin 449 kişi intihar etti. 2021'deyse bu rakam 48 bin 449'du.

ABD merkezli haber ajansı AP, geçen yılki rakamların tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını yazdı. 

Haberde, 45 ila 64 yaşındakilerin intiharlarında yaklaşık yüzde 7, 65 yaş ve üstündekilerdeyse en az yüzde 8 artış görüldüğü bildirildi.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nden (CDC) Debra Houry, bu yaş aralığındaki kişilerin işlerini ya da eşlerini kaybettiklerine dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan 25 ila 44 yaşındakilerin intihar oranlarında yüzde 1'lik artış gözlemlendi. Bu grupta intihar en sık görülen ikinci ölüm sebebi oldu. 2021'deyse intihar 4. sıradaydı. 

10 ila 24 yaşındakilerin intihar oranlarındaysa en az yüzde 8'lik düşüş kaydedildi. Bunda özellikle gençlere sağlanan psikolojik desteğin artırılmasının önemli rol oynadığına işaret edildi.

Başkent Washington'daki Amerikan İntiharı Önleme Vakfı'ndan Jill Harkavy-Friedman, intihar oranlarındaki artışın temel nedeninin ateşli silahlar olduğuna dikkat çekti.

Ülkenin prestijli üniversitelerinden John Hopkins'in araştırmasında da geçen yıl ateşli silahlarla intihar oranlarının, ülke tarihindeki en yüksek seviyeye çıktığı belirtildi.

Harkavy-Friedman, "Ateşli silahlardan bahsetmeden intihar hakkında konuşamayız" dedi. 

Oğlu tabancayla intihar eden Christina Wilbur, AP'ye "Yanlış giden bir şeyler var. Bu rakamlar artmamalı" ifadelerini kullandı. Florida eyaletinde yaşayan 45 yaşındaki anne, "Biliyorum bu karmaşık bir durum. Fakat elimizden gelen bir şeyler olmalı. Bu zamana kadar yaptıklarımız işe yaramadı" diye konuştu.


Independent Türkçe, AP, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU