Google'ın büyük yapay zeka atılımı, uçakların küresel ısınmaya etkisini önemli ölçüde azaltabilir

Halihazırda yoğunlaşma izleri, havacılık kaynaklı küresel ısınmanın üçte birini oluşturuyor

Yağunlaşma izleri, insan yapımı saçak bulutlar diye de biliniyor (Unsplash)

Google, uçuşların iklim üzerindeki etkisini önemli ölçüde azaltabilecek büyük bir yapay zeka atılımı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Bir havayolu şirketi ve veri sağlayıcısıyla ortaklaşa çalışan şirket, uçakların ürettiği yoğunlaşma izlerinin miktarını azaltmayı amaçlayan yeni bir yapay zeka sistemi geliştirdi.

Uçakların arkasında beliren uzun, beyaz çizgiler olan yoğunlaşma izleri, bazen gökyüzünün bulutlu görünmesine neden olabiliyor. Uçakların egzozlarından çıkan isin donmasıyla oluşan bu izler, birleştiklerinde atmosferdeki ısıyı hapsederek Dünya'yı ısıtıyor.

Birleşmiş Milletler'e göre bu yoğunlaşma izleri, uçuşların küresel ısınma üstündeki etkisinin üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

Öte yandan uçaklar yoğunlaşma izlerini oluşturan alanlardan uçmaktan kaçınabilirse, ısınma miktarını azaltabilirler. İnsan yapımı bulutların önüne geçilebilirse, ısınmaya yol açan etkileri de düşürülebilir.

Google'ın araştırmacıları bunu yapmak için uydu görüntüleri, hava durumu ve uçuş güzergahı verilerini toplayıp bunları bir yapay zeka sisteminin geliştirilmesinde kullandı. Daha sonra bu sistem kullanılarak pilotlara, bu yoğunlaşma izlerini üretmeyecekleri rotalar oluşturulmaya çalışıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ardından Google'ın belirttiği üzere, American Airlines'taki pilotlar yapay zekanın oluşturduğu bu rotaları 6 ay boyunca takip ederek yaklaşık 70 test uçuşu gerçekleştirdi. Araştırmacılar daha sonra uydu görüntülerini inceleyerek üretilen yoğunlaşma izlerinin yüzde 54 oranında azaldığını ortaya koydu.

Google, "Bu, ticari uçuşların yoğunlaşma izlerinden kaçınabileceğini doğrulayan ve böylece iklim üzerindeki etkilerini azaltabileceklerini gösteren ilk kanıt" diye belirtti. Şirket uçuşların fazladan yüzde 2 yakıt kullandığını da belirtti fakat Google, belirli uçuşların seçilmiş olabileceğini öne sürdü.

Yaptığı duyuruda Google, "gelecek yıllarda yoğunlaşma izlerinin engellenmesini hayata geçirme amacıyla, yapay zekayı kullanarak havacılık endüstrisi genelinde çalışacağını" belirtti. Şirket, yapay zekanın "uçuşların iklim üstündeki etkisini azaltmada, uygun maliyetli ve ölçeği genişletilebilecek bir çözüm sunma potansiyeli" taşıdığını belirtti.

Öte yandan havayolları halihazırda iklim üzerindeki etkileri için herhangi bir bedel ödemediğinden, küresel ısınmayı azaltmayı sağlayacak rotaları kullanmayı tercih edeceklerine dair bir işaret yok.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU