İmran Han'ın tutuklanmadan önce kaydettiği video yayımlandı

Hukukçular Han'ın kasımda yapılacak seçimlere katılamayacağı görüşünde

70 yaşındaki İmran Han, siyaset atılmadan önce Pakistan'ın en önemli kriket yıldızlarından biriydi (Reuters)

Yolsuzluk suçlamasıyla üç yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından tutuklanan eski Pakistan Başbakanı İmran Han, destekçilerine "ayağa kalkma" çağrısı yaptı.

Cumartesi günü gözaltına alınmadan önce kaydettiği görüntüler sosyal medya hesaplarından paylaşılan Han şu ifadeleri kullandı:

Pakistanlı kardeşlerim, beni tutuklayacaklar ve bu mesaj size ulaştığında cezaevinde olacağım. Tek bir isteğim var, o da sessiz bir şekilde evde oturmamanız. Bu adalet için, haklarınız için, özgürlüğünüz için verilen bir savaş. Zincirler sadece çıkarılmamalı aynı zamanda yok edilmeli. Haklarınızı alana kadar barışçıl gösterilerinize devam etmelisiniz.

Pakistan polisi, İmran Han'la ilgili kararın ardından ülke çapında başlayan gösterilerde çok sayıda kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Mayısta da benzer şekilde Han'ın gözaltına alınmasıyla birlikte ülke çapına yayılan kitlesel gösteriler yaşanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İslamabad Yüksek Mahkemesi, Han hakkında verdiği hükmün hemen ardından eski Pakistan lideri için yakalama kararı çıkarmış ve hapis cezasının yanı sıra Han'a 5 yıl siyasi yasak verilmişti. 

Hukukçular, hakkında verilen kararın Han'ın kasımda yapılacak seçimlere katılmasının önünde engel teşkil edeceği görüşünde.

Han'ın hukuk ekibiyse kararın temyize götürüleceğini açıkladı. Avukatları Han'ın gözaltına alınırken tartaklandığını ve cezaevinde kendisiyle görüşmelerine izin verilmediğini öne sürdü.


Han hakkında verilen karar, Seçim Kurulu'nun yürüttüğü bir soruşturmayla bağlantılı.

Pakistanlı siyasetçi, 2018-2022'deki görev süresi boyunca diğer devlet başkanlarından aldığı hediyeleri satmakla suçlanıyordu. Bu hediyelerin toplam değerinin 140 milyon Pakistan rupisi (yaklaşık 13,5 milyon TL) olduğu açıklanmıştı.

Geçen yıl nisanda Pakistan Parlamentosu'nda yapılan güvensizlik oylamasıyla iktidarı kaybeden Han'a karşı o günden bu yana 150'den fazla dava açıldı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Han, açılan davaların siyasi amaç taşıdığını savunuyor.


Independent Türkçe, Daily Mail, Arab News  

DAHA FAZLA HABER OKU