Medvedev: Ukrayna'nın karşı saldırısının başarılı olması bizi "nükleer silah" kullanmak zorunda bırakır

Zelenski, Moskova'nın soğuk günler geri döndüğünde enerji sistemine yönelik saldırılarına devam edeceğini düşünüyor

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, bir Rus ordusu eğitim kampını ziyareti sırasında / Fotoğraf: AFP

Zaman zaman Ukrayna ile ilgili nükleer çatışma ihtimalini gündeme getiren eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev dün yaptığı açıklamada, Kiev'in şu anki karşı saldırısı başarılı olursa Moskova'nın nükleer silah kullanmak zorunda kalacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlık ettiği Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, böyle bir durumda Rusya'nın nükleer doktrininden geri adım atmak zorunda kalacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Medvedev "Düşünsenize Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) tarafından desteklenen saldırı başarılı olursa ve topraklarımızın bir kısmını koparırlarsa, o zaman Rusya Devlet Başkanı'nın kararnamesi uyarınca nükleer silah kullanmak zorunda kalırız" ifadelerini kullandı.

Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı "Tam anlamıyla, başka bir seçenek olmayacak. Bu yüzden düşmanlarımız, savaşçılarımızın başarısı için dua etmeli. Savaşçılarımız küresel bir nükleer savaşın fitilinin ateşlenmemesi için uğraşıyorlar" dedi.

Kendisini Moskova'daki en sert seslerden biri olarak tanımlayan Medvedev, görünüşe göre, Rus devletinin varlığını tehdit edecek şekilde Rusya'ya saldırılıp konvansiyonel silahlar kullanılmasına yanıt olarak nükleer silah kullanma olasılığına odaklanan Rus nükleer doktrininin bir kısmına atıfta bulunuyor.

Ukrayna, Rusya'nın ilhak edip kendi topraklarına kattığını duyurduğu toprakları geri almaya çalışıyor. Rusya'nın bu eylemi Kiev ve birçok Batılı ülke tarafından kınanmıştı.
 

Putin, Rus Donanması'nın 30 yeni gemiyi kabul ettiğini duyurdu AFP.jpg
Putin, Rus Donanması'nın 30 yeni gemiyi kabul ettiğini duyurdu / Fotoğraf: AFP

 

Putin cumartesi günü yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde savaş alanında büyük bir değişiklik olmadığını ve Ukrayna'nın 4 Haziran'dan bu yana çok sayıda teçhizat kaybı yaşadığını söyledi.

Buna karşılık Kiev, kuvvetlerinin arzu edilenden daha yavaş bir hızda da olsa, topraklarını geri alma konusunda bir miktar ilerleme kaydettiğini açıkladı.

Kremlin muhalifleri geçmişte Medvedev'i Batılı ülkeleri Ukrayna'ya silah sağlamaya devam etmekten vazgeçirmek için uç açıklamalar yapmakla suçlamıştı.


Beklenen saldırılar

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün, Rusya'nın bu yıl soğuk havalar geri döndüğünde Ukrayna enerji sistemine yönelik saldırılarına devam etmesini beklediğini açıklayarak elektrik şebekesini korumak için elinden gelen her şeyi yapacağına söz verdi.

Ukrayna'nın enerji sisteminin yaklaşık yüzde 40'ı geçen kış Rus füzeleri ve insansız hava araçlarının (İHA) saldırıları nedeniyle hasar görmüş ve bu yüzden Ukrayna şehirleri karanlığa ve dondurucu soğuğa gömülmüştü.

Kiev bunu sivillere zarar vermek için kasıtlı bir strateji ve bir savaş suçu olarak nitelendirirken, Moskova saldırıları Ukrayna'nın savaşma gücünü azaltmak için başlattığını söylüyordu.

Sıcak havalar geri döndüğünden beri Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik saldırılar azalsa da Zelenskiy dün batıdaki Ivano-Frankivsk kentine yaptığı ziyarette enerji saldırılarının yeniden başlama olasılığına dikkat çekti.

Zelenskiy üst düzey hükümet, güvenlik ve bölge yetkililerine "Bu sonbahar ve kış aylarında düşmanın Ukrayna enerji endüstrisini hedef alarak tekrar korku salmaya çalışacağı aşikâr. Buna her halükarda hazır olmalıyız (...) Hükümet ve güvenlik düzeyinde elimizden geleni yapacağız" dedi.

Zelenskiy, hükümetin, güvenlik görevlilerinin ve enerji çalışanlarının enerji sistemini fiziksel hasar, sabotaj veya siber saldırılardan korumaya çalıştığını açıklayarak, Ukrayna'daki her şehir ve kasabanın enerji sektöründeki acil durumlara hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Genellikle Kiev'in Batılı ortakları tarafından gönderilen yedek güç ekipmanlarına dayanan hızlı sorun giderme hamleleri, Ukrayna'nın geçen kışı atlatmasına yardımcı olmuştu.

Ukrayna Enerji Bakanı German Galushchenko bu hafta, Ukrayna'nın soğuk aylarda ihtiyaçlarını karşılayabileceğinden emin olduğunu belirtti.


Rus hazırlıkları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Neva Nehri üzerinde bir savaş gemisi geçit törenini izledikten sonra yıllık Rus Donanma Günü münasebetiyle St. Petersburg'da düzenlenen bir tören sırasında yaptığı açıklamada, Rus Donanması'nın bu yıl 30 yeni gemi alacağını söyledi.

Öte yandan Moskova, Ukrayna'nın 25 İHA ile gece Kırım adasına saldırmaya çalıştığını ancak Rus güçlerinin saldırıyı püskürttüğünü bildirdi.
 

2.jpg
Papa Francis, Rusya'yı Ukrayna tahıl ihracatı anlaşmasına geri dönmeye çağırdı / Fotoğraf: AFP

 

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Hava savunmamız 16 Ukrayna İHA'sını imha etmiştir" ifadelerini kullandı.

Herhangi bir can kaybı yaşanmadan "diğer dokuz Ukrayna İHA'sının da elektronik harp yoluyla etkisiz hale getirildiğini ve Karadeniz'e düştüğünü" belirtti.

Haziran başından bu yana Moskova'nın işgal ettiği toprakları geri almak için bir karşı saldırı başlatan Ukrayna, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı da geri almayı planladığını duyurdu.

Ayrıca, Rus makamları dün erken saatlerde, Ukrayna İHA'larının Moskova'ya gece saldırı düzenlediğini duyurdu.

Herhangi bir yaralanmaya neden olmadan saldırının püskürtüldüğünü ve sadece başkentin uluslararası havalimanının kısa bir süreliğine kapatıldığını açıkladı.

Rus haber ajansı TASS'a göre, Moskova'daki Vnukovo Uluslararası Havalimanı dün erken saatlerde kısa bir süreliğine hava trafiğine kapatıldı ve daha sonra uçuşlar yeniden başladı.


Tahıl anlaşması

Öte yandan Papa Francis dün yaptığı açıklamada, açlık çeken milyonlarca insana dikkat çekerek, çatışmaya rağmen Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına izin veren anlaşmaya geri dönmeleri için Rus makamlarına çağrıda bulundu.

Papa Francis, "Rusya Federasyonu yetkilileri kardeşlerime Karadeniz Anlaşması'na geri dönmeleri ve tahılın güvenli bir şekilde taşınması için çağrıda bulunuyorum" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medyadan yayınladığı bir mesajda, bu "önemli çağrıyı" memnuniyetle karşılayarak, "Rus füzelerinin ektiği korkuya ve Ukrayna'nın tarım ürünlerinin tahrip edilmesine dünyanın dört bir yanındaki dini liderlerin verdiği tepki, bütün dünyanın korunması için oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda "Ukrayna'nın dünya gıda güvenliğinin güvenlik sağlayıcısı olmaya devam edeceğini" de sözlerine ekledi.

Rusya'nın bu anlaşmayı iki hafta önce askıya alması, tahıl fiyatlarının yükselmesine neden olmuş ve bundan en çok dünyanın en fakir ülkeleri etkilenmişti.

 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU