İspanya başörtüsüz yarıştığı için kovuşturulan İranlı satranççıya vatandaşlık verdi

İspanya Adalet Bakanı Pilar Llop, 26 yaşındaki sporcunun "özel durumu" olduğunu söyledi

Hadım, Kadın Büyüküsta ve Uluslararası Usta unvanlarına sahip (Reuters)

İspanya, başörtüsü takmadan uluslararası müsabakaya katılarak gündem olan İranlı satranççı Sara Hadım'a vatandaşlık verdi.

İspanya Adalet Bakanı Pilar Llop, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hadım'ın içerisinde bulunduğu "özel durumu" göz önüne alarak kendisine yurttaşlık verdiklerini söyledi.

26 yaşındaki satranç oyuncusu, aralıkta Kazakistan'ın Almatı kentinde Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından düzenlenen Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası'na başörtüsü takmadan katılmasıyla gündeme oturmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran, Hadım hakkında tutuklama kararı çıkarmış, satranççı da eşi Ardeşir Ahmedi ve 10 aylık çocuğuyla ülkeye dönmeyerek İspanya'ya gitmişti.

Hadım'ın başörtüsüz şekilde yarışması, İran'ı ayağa kaldıran Mahsa Emini protestolarıyla ilişkilendirilmişti. 

Sporcu doğrudan böyle bir açıklama yapmasa da Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a ocakta verdiği söyleşide "Başörtüsü taksam, halka sadakatsizlik edermişim gibi düşündüm. Bana doğru gelmedi" ifadelerini kullanmıştı.

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

İran İnsan Hakları'nın verilerine göre protestolarda aralarında 48 kadın ve 68 çocuğun yer aldığı en az 537 kişi yaşamını yitirdi.


Independent Türkçe, AFP, Channel News Asia

DAHA FAZLA HABER OKU