Erdoğan'dan Avrupa'ya: Türkiye'nin AB'de önünü açın, İsveç'in NATO'da önünü açalım

Erdoğan, "50 yılı aşkın zamandır AB kapısında bekletilen Türkiye var. Türkiye'yi bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Türkiye'nin AB'de önünü açın. Finlandiya'nın önünü nasıl açtıysak İsveç'in de önünü açalım" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için Litvanya'ya gidişi öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.

"Ukrayna başta olmak üzere ortakları desteklemek üzere Madrid Zirvesi'nde aldığımız kararları gözden geçireceğiz" diyen Erdoğan, "NATO Ukrayna konseyinin ilk toplantısını da tertipleyeceğiz. Bu süreçte işi yokuşa sürmelerine rağmen her zaman olduğu gibi ittifak dayanışmasıyla hareket ettik. Asgari yüzde 2 savunma harcamanın yenilenmesi olacaktır. Savunma harcamalarının artırılması konuşulurken kısıtlamaların da konuşulduğunu görüyoruz" dedi.

"Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz"

Bu akşam İsveç liderleri ile görüşmesinin olacağını belirten Erdoğan, "Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Türkiye NATO harekatlarına en çok katkı veren ülke olarak üzerine düşeni yapıyor. Zirve marjında bazı devlet başkanlarıyla ikili görüşmelerimiz olacak" diye konuştu.

Avrupa'ya da çağrıda bulunan Erdoğan şunları söyledi:

50 yılı aşkın zamandır AB kapısında bekletilen Türkiye var. Türkiye'yi bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Türkiye'nin AB'de önünü açın. Finlandiya'nın önünü nasıl açtıysak İsveç'in de önünü açalım. Biz Türkiye'yiz. Zirve marjında yapacağım görüşmelerde bunları da ifade edeceğim.

Erdoğan-Putin görüşmesi

Tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Putin'den önümüzdeki ay bir ziyaret bekliyoruz, eğer Sayın Putin'in ziyareti gerçekleşirse bu konuyu yüzde yüz ele alacağız. Telefon görüşmelerinde de arkadaşlarımız bu konuyu ele alıyor" dedi.

İsveç'in NATO üyeliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsveç'in terör örgütü PKK konusundaki tutumu aşikar. NATO üyeliği konusunda nasıl bir tutum sergileyeceksiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

Bu konuda nihai karar TBMM'ye ait. TBMM'den geçmedikten sonra ben dedim oldu diyemeyiz

F-16 konusu

"ABD Başkanı Biden ile görüşmenizde F-16 konusu gündeme geldi. Değerlendirmeniz nedir?" sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biden, ben elimden gelen her şeyi yapıyorum diyor. Bizden de aynısını istiyor. NATO müttefiki olarak bizim size yapmış olduğumuz ödemeler var biz daha bu ödemenin karşılığını alamadık. Vinius'ta bizim dar kapsamlı bir görüşmemiz olacak, kendisiyle bunları görüşeceğiz. Bu sıkıntıyı temenni ederim ki aşarız. Bunun da İsveç ile ilişkili hale gelmesi bizi üzmekte. Temenni ederim ki sonu hayırlı olur." dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU