Güneş ışığının, Dünya üzerinde yıl boyunca süren "dansı"

Atmosfer bilimci Proud'un paylaştığı video, gece ve gündüzü birbirinden ayıran ve sürekli hareket eden aydınlanma çemberini de gösteriyor

Dünya'nın Güneş'in etrafında dönerken günlerin süresinin kuzeyden güneye doğru nasıl uzayıp kısaldığını gösteren bir video yayımlandı. 

Birleşik Krallık'taki National Center for Earth Observation'da görev yapan Simon Proud, görüntüyü dün (21 Haziran) Twitter'da paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Video, Meteosat adlı uydunun geçen yıl her gün sabah 06.00'da çektiği 365 fotoğraf kullanılarak hazırlandı.

Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Örgütü'nün yönettiği Meteosat adlı meteoroloji uydusu, Dünya'yı 36 bin kilometre yükseklikten gözlemliyor. 

Dünya dönerken yarısı Güneş'i görebiliyor, diğer yarısıysa gölgede kalıyor. 23,5 derecelik eksen eğikliği yüzünden bir yarımküre diğerinden daha fazla ışık alıyor. 

Güneş, yılda iki defa dönencelere dik açıyla geliyor. Böylece bir yarımkürede en uzun gündüz, diğer yarımkürede en uzun gece yaşanıyor. Bu olaya "gündönümü" deniyor.

Gündönümleri 21 Haziran ve 21 Aralık tarihinde gerçekleşiyor.

21 Haziran'da Kuzey Yarımküre yılın en uzun gününü yaşıyor. Bugün (22 Haziran) itibarıyla Güney Yarımküre'de günler uzamaya, Kuzey Yarımküre'de kısalmaya başlıyor.

Atmosfer bilimci Proud'un paylaştığı video, gece ve gündüzü birbirinden ayıran ve sürekli hareket eden aydınlanma çemberini de gösteriyor. 

 

Independent Türkçe, Space.com, Evrim Ağacı

DAHA FAZLA HABER OKU