Sipariş üzerine ABD ve Avrupa'ya maymun işkencesi videosu satan sadist çete açığa çıktı

Endonezya merkezli çetenin dünya çapında binlerce kişiye ulaştığı düşünülüyor

Endonezya dünyadaki en kalabalık primat nüfusuna sahip ikinci ülke konumunda (Reuters)

Birleşik Krallık kamu yayımcısı BBC, bir yıl süren araştırma sonrasında maymunlara işkence eden küresel bir çeteyi açığa çıkardı.

BBC'nin haberinde "sadist" olarak adlandırılan Endonezya merkezli çetenin maymunlara işkence ettiği ve işkence görüntülerini ABD, Birleşik Krallık ve dünyanın diğer bölgelerindeki alıcılara sattığı belirtildi.

İlk olarak Youtube'de ortaya çıkan işkence çetesinin daha sonra Telegram'daki özel gruplarda faaliyetlerine devam ettiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu Telegram gruplarında yüzlerce kişinin işkence fikirlerini Endonezya ve diğer Asya ülkelerindeki çete üyelerine ilettiği ve çete üyelerinin bu işkenceleri gerçekleştirdiği ifade edildi.

Konuyla ilgili bazı kişileri gözaltına alan polisin, videoları satın alan kişilerin de peşine düştüğü kaydedildi.

Haberde dünya çapında 20 kişinin soruşturma altında olduğu belirtilirken, Birleşik Krallık'ta geçen yıl konuyla ilgili üç kadının gözaltına alındığı ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı belirtildi. ABD'nin Oregon eyaletinde yaşayan bir kişi hakkında da geçen hafta iddianame hazırlandı.

"İşkence Kralı" konuşmayı kabul etti

İşkence videolarının ABD'deki kilit dağıtıcılarından olduğu belirtilen Mike McCartney konuyla ilgili BBC'ye konuşmayı kabul etti.

"İşkence Kralı" lakabıyla da bilinen McCartney, Telegram'daki maymun işkencesi grubuna katıldığı ilk anları anlatırken, "Bir anket yapmışlardı. Çekiç kullanılsın ister misin? Pense kullanılsın ister misin? Tornovida ister misin? Ortaya çıkan video gördüğüm en acayip şeydi" diye konuştu.

Daha önce bir süre cezaevinde kaldığını da söyleyen McCartney, "Uyuşturucu parasından farklı değil. Uyuşturucu parası kirli ellerden geliyor bu para ise kanlı ellerden" şeklinde konuştu.

Haberde ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın tespit ettiği diğer iki kilit şüpheliden birinin Alabama'da yaşayan 40'lı yaşlarındaki babaanne Stacey Storey olduğu, Storey'nin yaşadığı bölgede "sadist" olarak bilindiği ifade edildi.

Diğer kilit şüphelininse "Mr Ape" lakaplı çete lideri olduğu belirtildi.

BBC'ye konuşan Mr Ape, en az 4 maymunun ölümünden sorumlu olduğunu belirtirken, şimdiye kadar "son derece vahşi" işkence videoları sipariş ettiğini söyledi. 

ABD'li yetkililer tarafından el konulan Storey'nin telefonundaysa yaklaşık 100 işkence videosu ve videoların üretimi için ödeme yapıldığına dair kanıtlar ele geçirildiği kaydedildi.

Devam eden soruşturma kapsamındaki 5 şüpheliden üçü olan Mr Ape, Stacey Storey ve Mike McCartney'nin suçlu bulunmaları durumunda 7 yıla kadara hapisle cezalandırılmaları bekleniyor.

ABD'deki soruşturmaya liderlik eden Özel Ajan Paul Wolpert, güvenlik güçlerinin işlenen suçlardan dolayı dehşete düştüğünü belirtirken, "Herhangi birinin böyle bir suça hazır olup olamayacağını bilmiyorum. Avukatlar, jüri üyeleri ve bunun gerçekleştiğini okuyan herkes için bu geçerli. Şok edici olacağını düşünüyorum. Maymun işkencesi videosu satın alan ve dağıtan herkes bir gün kapısının çalınmasını beklemeli. Bundan kurtulamazsınız" diye konuştu.

Haberde Endonezya polisinin de soruşturma kapsamında iki işkence şüphelisini gözaltına aldığı belirtildi. 

Hayvan işkencesi ve koruma altındaki türleri satmakla suçlanan Asep Yadi Nurul Hikmah üç yıl hapis cezası alırken, Ajis Rasjana isimli sanığa hayvan işkencesi için üst sınır olan 8 ay ceza verildi.
 

Independent Türkçe, BBC, Strait Times

DAHA FAZLA HABER OKU