Politico: Berlusconi'nin ölümü Meloni'yi güçlendirecek

İtalyan liderin Berlusconi'nin oylarını da toplaması bekleniyor

Silvio Berlusconi, üç ayrı dönemde yaklaşık 18 yıl süreyle İtalya Başbakanı olarak görev yapmıştı (Reuters)

ABD merkezli yayın kuruluşu Politico, İtalya sağının önemli isimlerinden Silvio Berlusconi'nin ölümünün Başbakan Giorgia Meloni'yi güçlendireceğini yazdı.

İtalya'nın ilk kadın lideri olan Meloni, Berlusconi tarafından 2008'de henüz 31 yaşındayken bakan olmuş ve İtalyan tarihinin en genç bakanı olarak kayıtlara geçmişti.

Geçen yıl Mario Draghi hükümetinin düşüşünde de rol oynayan Berlusconi, lüks villasında sağcı siyasetçileri bir araya getirerek yeni kurulacak hükümetin ilk adımlarını atan isim olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçimlerden sonra Meloni'nin aşırı sağ partisiyle koalisyon kurarak Meloni'yi başbakanlık koltuğuna oturtan da Berlusconi'nin Forza İtalia partisiydi.

Meloni, İtalya'da güç basamaklarını Berlusconi'den aldığı destekle tırmanırken, ikilinin siyaset yapış tarzları da birbirine benzetilmeye başlandı. 

Berlusconi'nin biyografisini yazan Giovanni Orsina, "Berlusconi gibi Meloni'nin de siyasi yöntemleri, merkezdeki liderin sıradan insanların dilini konuştuğu bir yapıyı işaret ediyor. Lider kendini seçmenlerinden daha iyi olarak yansıtmıyor, onlardan biri olarak yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

Rekabetten seçim zaferine

İki liderin siyasi fikirleri ve siyaset yapış tarzları benzerlikler taşısa da yıllar içinde birçok gerilimin tarafı da oldular. 

2012'de Berlusconi'nin partisinden ayrılan Meloni, anlaşmazlıklar nedeniyle İtalya'nın Kardeşleri partisinin kuruluşuna öncülük etti.

2016'da Meloni, Roma Belediye Başkanı olmak için adaylığını koyduğunda, İtalyan siyasetçinin hamile olmasını gerekçe gösteren Berlusconi adaylığa itiraz eden isimlerin başında geliyordu.

Berlusconi "bilge yaşlı devlet adamı" rolünü oynayarak Meloni'nin kendisinden tavsiye almasını istiyor ancak Meloni ona koşulsuz bir hürmet göstermeyi reddediyordu. 

Berlusconi'nin kanallarından birinde ona hiçbir şey borçlu olmadığını söylemesinin ardından Meloni'ye ayrılan ekran süresi de kısıtlandı.

Ancak Meloni, Berlusconi'nin yardımı olmadan İtalyan merkez sağının liderliğini kendi kendine almayı başardı ve Berlusconi'nin yüzde 8 aldığı seçimlerden yüzde 26 oy oranıyla çıktı.

Berlusconi'nin oyları Meloni'ye kayabilir

İkili arasındaki rekabet seçim sonrasında da devam etti.

Koalisyon müzakereleri sırasında masasındaki birkaç kağıtla görüntülenen Berlusconi, bu kağıtlara Meloni'yle ilgili "baskıcı, küstah ve saldırgan" şeklinde notlar almıştı. 

Meloni ise Berlusconi'nin Forza İtalyası'na istediği bakanlıkları vermedi ve tecrübeli siyasetçinin favori isimlerini kabinesine almadı.

Ancak Berlusconi'nin ölümü, Meloni için yeni bir destek dalgasını beraberinde getirme potansiyeli taşıyor.

Kurucu lider Berlusconi'yi kaybeden Forza İtalya'nın geleceği belirsizliğini korurken, parti içindeki siyasetçilerin ve partiye oy veren seçmenlerin Meloni dışında çok az siyasi seçeneği bulunuyor.

Meloni, Berlusconi'den daha sağda görülse de, İtalya'daki merkez sağ seçmeninin oyunu kazanmak için favori adaylardan biri olarak görülüyor.

Son seçimde Forza İtalya'dan İtalya'nın Kardeşleri'n oy geçişi olduğunu belirten araştırma şirketi YouTrend'den Lorenzo Pregliasco, "İtalya'daki merkez sağ seçmen, en çok tartışılan konular ve dünya görüşleri üzerine temel değerleri paylaşıyor. Bunları kim en iyi şekilde dile getirecekse ona oy veriyorlar. 20 yıl boyunca Berlusconi, sonra Salivini, sonra Meloni" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Politico 

DAHA FAZLA HABER OKU