Macron'dan "yapay zeka şampiyonları" yaratmak için 500 milyon euro kaynak

Fransa lideri AB'nin yapay zeka alanında ABD, Çin ve Birleşik Krallık'ın gerisinde kaldığını söyledi

Avrupa çapında 150'den fazla yapay zeka şirketi olduğu biliniyor (AFP)

Avrupa'nın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan VivaTech'e katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yapay zeka çalışmalarına destek olmak için 500 milyon euro kaynak ayırdıklarını açıkladı.

Fransızca konuşan kişileri hedefleyen projelerden övgüyle bahseden Macron, yapay zeka alanında "şampiyonlar" yaratmak istediklerini söyledi.

Macron'un açıklamaları Silikon Vadisi şirketleri nedeniyle yapay zeka sistemlerinde İngilizce dominasyonunun tartışıldığı bir dönemde geldi.

Birkaç Fransız start-up'ının kurucularıyla birlikte sahneye çıkan Macron, Avrupa Birliği'nin bir an önce yapay zeka düzenlemelerini hayata geçirmesini söylerken, yatırım olmadan yasal düzenlemeler oluşturmanın tehlikelerinden de söz etti.

Macron, "En kötü senaryo Avrupa'nın Amerikalılar ve Çinlilerden çok daha az yatırım yapıp, yasal düzenlemelerle işe başlamasıdır. Bu senaryo mümkün ancak benim destekleyeceğim senaryo olmaz" ifadelerini kullandı.

Macron ayrıca Fransa ve AB'nin yapay zeka konusunda Birleşik Krallık, ABD ve Çin'in gerisinde kaldığını söyledi. 

2021'den bu yana AB'nin yasama organlarında tartışılan Yapay Zeka Yasası'nın birkaç yıl daha yürürlüğe girmesi beklenmiyor. AB'nin düzenlemeleri risk seviyesine göre yapay zeka sistemlerini minimumdan kabul edilemeze kadar 4 ayrı kategoriye ayırıyor.

Çocukları hedefleyen teknoloji gibi alanlarda daha katı uygulamaların hayata geçirilmesi planlanıyor.

Musk da ziyaret edecek

Twitter ve Tesla'nın sahibi Elon Musk'ın da cuma günü Paris'teki fuarı ziyaret edeceği belirtiliyor. 

Musk'ın fuarda insan beynini implantlar yoluyla bilgisayarlara bağlamayı hedefleyen şirketi Neuralink'le ilgili konuşması bekleniyor. Şirket kısa bir süre önce ABD'de insan deneyleri için izin almayı başarmıştı.

Macron ve Musk'ın ise cuma günü bir araya gelecekleri daha önce açıklanmıştı.

Görüşmede yapay zeka ve sosyal medya alanlarında ihtiyaç duyulan kuralların konuşulması bekleniyor.

2 binde fazla şirketin ürünlerini görücüye çıkardığı VivaTech'te artırılmış gerçeklik maskelerinden, Van Gogh'la konuşmanızı sağlayan yapay zeka botlarına kadar birçok ürün sergileniyor.


Independent Türkçe, AFP, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU