Pentagon yeni donanıma sahip F-35 alımını durduruyor

Planlanan modernizasyon tamamlanana kadar yeni jet alınmayacak

Lockheed  Martin'in bu yıl içinde 147 ila 153 adet F-35 teslimatı yapması bekleniyordu (Reuters)

ABD Savunma Bakanlığı'nın, yeni üretilen F-35 savaş uçaklarını temmuzdan itibaren almayı durduracağı bildirildi. 

Pentagon'un bu kararı almasında F-35'lerde yapılması planlanan "Technology Refresh 3" güncellemesinin bir süredir ertelenmesinin etkili olduğu kaydedildi.

Defense News'in haberinde Technology Refresh 3 (TR-3) güncellemesi tamamlanana kadar ABD Savunma Bakanlığı'nın uçakların üreticisi Lockheed Martin'den yeni uçak almayacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözkonusu modernizasyon paketi, çeşitli yazılım ve donanım güncellemelerini içeriyor ve F-35'lerin göstergelerini, hafızasını ve bilgisayar işlem gücünü artırıyor.

Normal şartlarda nisanda tamamlanmış olması gereken TR-3, daha geniş çaptaki modernizasyon hamlesi Block 4'ün önkoşulu. Block 4 modernizasyonu ise savaş uçaklarına, daha uzun menzilli silahlar taşıma, elektronik savaş kapasitesinin artırılması ve daha iyi hedef belirleme sistemi gibi iyileştirmeler getiriyor.

F-35 Ortak Programı, TR-3'ün aralık ayına kadar hazır olamayacağını düşünüyor ancak bu tarih Nisan 2024'e uzayabilir. Programdan yapılan açıklamada, TR-3'te yaşanan ertelemelerin F-35 tedarikini aksatacağı ve yeni üretilen jetlerin depolarda bekletileceği bilgisi paylaşıldı.

Sorun TR-3'lerin yazılımında

F-35 Ortak Programı'nın sözcüsü Russ Goemaere'ın aktardığı bilgiye göre, Lockheed Martin yeni F-35'leri TR-3 donanımıyla birlikte üretmeye başladı.

Bu şekilde üretilen ilk uçağın temmuz sonunda üretim hattına girmesi bekleniyor. Ancak sorunun TR-3'ün yazılımında ve uçağı yeni donanımla çalışacak şekilde programlamakta olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Goemaere, "Bu yazdan itibaren, üretim hattına TR-3 donanımıyla birlikte gelen F-35 savaş uçakları, kullanıcıların beklentilerine uygun saldırı kapasitesine sahip olduğu onaylanana kadar kabul edilmeyecek. Ortak Program ve Lockheed Martin bu uçakların güvenli şekilde depolandığından emin olacak" ifadelerini kullandı.

Ortak Program'dan pazartesi günü yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanlığı'nın TR-2 olarak bilinen eski donanım ve yazılımla üretilen uçakları kabul etmeyi sürdüreceği belirtildi.

Martta Temsilciler Meclisi'nin Silahlı Hizmetler alt komitesine konuyla ilgili bilgi veren F-35 programının üst yöneticisi Korgeneral Michael Schmidt ertelemelerin nedenlerini açıklamıştı.

Schmidt, TR-3 donanımının üretiminin geç başladığı ve zaman aldığını ancak sonunda güvenilir hale geldiğini söylemiş, yazılım entegrasyonunun ise daha zorlu bir süreç olduğunu belirtmişti.

ABD Savunma Bakanlığı'nın kararı aynı zaman F-35 teslimatının bir yıldan kısa süre içinde üçüncü kez durdurulması anlamına geliyor.

Eylül 2022'de Pentagon, uçakların yapımında Çin kaynaklı bir alaşımın kullanıldığını tespit ettiklerini belirterek F-35 alımını durdurduklarını açıklamıştı. Bakanlık daha sonra bu maddenin bir güvenlik riski oluşturmadığına karar vererek bir ay sonra alımlara devam etmişti.

15 Aralık'ta ise bir motor salınım problemi nedeniyle F-35 teslimatları askıya alınmış, problem giderildikten sonra Pentagon yeni F-35'leri almayı kabul etmişti.


Independent Türkçe, Defense News, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU