Brezilya lideri Lula'dan Wikileaks kurucusu Assange için harekete geçme çağrısı

Assange'ın ABD'ye iade kararına yaptığı son itiraz da geçen hafta reddedilmişti

Lula da Silva, ekimde yapılan seçimlerde sağcı rakibi Jair Bolsonaro'yu yenerek 11 yıl aradan sonra yeniden devlet başkanı seçilmişti (Reuters)

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın tutukluluğunun demokrasi ve basın özgürlüğüne saldırı olduğunu söyledi ve harekete geçme çağrısı yaptı.

Lula sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Gazeteci Julian Assange'ın yaklaşan iadesine endişeyle bakıyorum. Assange, bir devletin diğerine karşı işlediği suçları ortaya çıkararak önemli bir iş yaptı. Hepimiz onu savunmak için harekete geçmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Brezilya lideri, Kral Charles'ın taç giyme törenine katıldıktan sonra da bir açıklama yapmış ve Assange'ın tutukluluğunu utanç ve çılgınlık olarak tanımlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halen Birleşik Krallık'ta tutuklu bulunan Julian Assange'ın ABD'ye iade davası sürüyor. Assange'ın eşi geçen hafta yaptığı açıklamada, Wikileaks kurucusunun Yüksek Mahkeme'de yeniden hakim karşısına çıkmak istediğini söylemişti.

Assange'ın avukatları ABD'nin iade talebine karşı hukuki mücadele yürütse de, iade kararına ilişkin temyiz başvurusu geçen hafta reddedilmişti. 6 Haziran'da görülen duruşmada başvuruyu reddeden yargıç, Assange'a iki hakimli temyiz mahkemesine başvuru yapması için 5 gün süre vermişti.

İki hakimli temyiz mahkemesi Assange'ın Birleşik Krallık yargısının iade kararını döndürmek için son şansı olacak. Wikileaks kurucusunun aleyhte bir karar çıkması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne konuyu taşıması bekleniyor.

ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği savaş suçlarına ilişkin gizli belgeleri yayımlayan Assange hakkında ABD'de 17 farklı suçtan soruşturma başlatılmıştı. Casusluk Yasası kapsamında hakkında dava açılan Assange'ın 175 yıla kadar hapsi isteniyor.


Independent Türkçe, RT, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU