Çin'le Güney Kore arasında ABD krizi

"Sizi temin ederim, Çin'in yenileceğine bahse girenler kesinlikle pişman olacak"

(Jason Lee/Reuters)

Çin'in Güney Kore Büyükelçisi'nin, Seul'ün ABD'yle gittikçe daha fazla yakınlaşarak "yanlış ata oynadığı" uyarısında bulunduğu son açıklamalarını Güney Kore hoş karşılamadı.

Şing Hayming bu açıklamaları Güney Kore'nin ana muhalefet partisi lideri Lee Jae-myung'la perşembe günü yaptığı ve Seul'ü Pekin'den "ayrışmaya" son vermeye çağırdığı toplantıda dile getirdi.

Çin-ABD rekabetinin sürdüğü bir ortamda yapılan bu açıklamalar, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'nın cuma günü resmi davetiye göndermesine yol açtı.

Şing, ABD baskısı gibi "dış faktörlerin müdahalesi" yüzünden Çin hakkında "yanlış bir yargıya" varmaması için Güney Kore'yi uyardı.

Perşembe günü geç saatlerde Şing şöyle dedi:

Sizi temin ederim, Çin'in yenileceğine bahse girenler kesinlikle pişman olacak.

Dahası Şing, Çin'in güç kullanarak alabileceğini iddia ettiği kendi kendini yöneten Tayvan adası gibi meselerlerde Pekin'in temel çıkarlarına saygı göstermediğini ve ABD'nin etkisinde kaldığını söylediği Seul'ü, ikili ilişkilerde "zorluklar" yaratmakla suçladı.

Büyükelçilik'in yayımladığı açıklamaya göre Şing, "Çin-Güney Kore ilişkileri birçok zorlukla karşı karşıya. Açıkçası, bunun suçlusu Çin değil" dedi.

Güney Kore tarafının verdiği söze sadık kalacağını ve Tayvan meselesi gibi Çin'in temel kaygılarına açıkça saygı göstereceğini umuyoruz.

Diplomat Güney Kore'yi Çin'le ekonomik ve diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmeye de çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şing, Güney Kore'nin ticaret açıklarının Çin'den "ayrışma" çabaları nedeniyle kötüleştiğini söyledi. Şing, Çin'in ikili ilişkilere olan güveninin yeniden tesis edilmesi halinde Güney Kore'nin Çin'in ekonomik büyümesinin "nimetlerinden faydalanabileceğini" belirtti.

Büyükelçi, "İki ülke, sanayi ve tedarik zincirlerinin yakından bağlı olduğu ayrılmaz bir ekonomik yapı inşa etti" dedi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı ise cuma günü misilleme olarak ülkenin Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Çang Ho-jin'in Şing'i, "kışkırtıcı" olduğunu belirttiği sözlerinden dolayı huzuruna çağırarak "derin üzüntülerini" dile getirdiğini açıkladı.

Çang, Seul'ün politikasını "doğru olmayan içerikler ve kabul edilemez ifadelerle" alenen eleştirmenin Güney Kore'nin iç siyasetine müdahale olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle belirtildi: 

Bakan Yardımcısı Çang, Büyükelçi Şing'i... tüm sonuçlardan kendisinin sorumlu olacağına dair açıkça uyardı.

Güney Kore'nin muhalefet partisi, Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve yönetimini, Güney Kore'nin en büyük ticaret ortağı Çin'le ilişkileri pahasına ABD ittifakına yönelik orantısız diplomasi diye adlandırdığı bir tutum almakla eleştiriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU