İZBAN'da grev erteleme kararı ne anlama geliyor?

Grev erteleme kararının ardından seferler yeniden başladı

Fotoğraf: AA

İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ’ye bağlı iş yerlerindeki grev Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla 60 gün süreyle ertelendi.

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre ertelemenin gerekçesi grevin “şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu” nitelikte olması gösterildi.

Kararın ardından İZBAN’ın Alsancak İstasyonu’na asılan grev pankartları söküldü, seferler başladı.
 


Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, grevdeki sendika üyelerinin Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini ancak mücadelelerinin bu şekilde bitmesinin kendisini üzdüğünü belirtti. Eryüz, şöyle konuştu:

"Sonuç nereye varacak bunu zaman gösterecek. Kanunun 63 maddesi der ki, 'Eğer bir grev herhangi bir şekilde ertelenmişse 60 gün süreyle görüşmeler yapılır.' Daha sonra Yüksek Hakem Kuruluna gitmekten başka seçenek yoktur. Herkes şunu zannetmesin 60 gün ertelendi sonra 'Nerede kalmıştık?' deyip başlanabilecek bir olgu değil. Artık ne olacağı işverenle yapacağımız görüşmelere bağlı."


60 gün içinde taraflar anlaşamazsa toplu iş sözleşmesi Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılıyor. Bu olmazsa sendikanın toplu iş sözleşme yetkisi düşüyor. Bu nedenle bir grevin ertelenmesi kararı o grevin sonlandırılması ya da hiç başlamaması sonucunu doğruruyor. 


Sendika ile işveren arasındaki görüşmelerde, İZBAN yüzde 22'lik zam teklifinde bulunmuş ancak talebi kabul etmeyen sendika, 10 Aralık'ta grev kararını uygulamaya koymuştu. 

İZBAN, günlük 300 bin civarında yolcu taşıyor.

Evrensel gazetesinden Metehan Ud’un haberine göre AK Parti’nin iktidarda olduğu dönemde 16 grev ertelendi.

1) AKP Hükümetinin erteleme kararı aldığı ilk grev 1 Temmuz 2003’te Petrol-İş’in örgütlü olduğu Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ’deki grev oldu.
2) 8 Aralık 2003’te, Kristal-İş üyesi 5 bin Paşabahçe işçisinin grevi hükümetin kararıyla hiç başlamadı. 
3) Camda yasağın kalkmasının ardından, Paşabahçe işçileri 30 Ocak 2004 günü greve yeniden başladı. Ancak, grev kararı ikinci kez ertelendi. Gerekçe olarak milli güvenlik ve genel sağlık şartları gösterildi.
4) 21 Mart 2004’te Lastik-İş’in toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca 20 ayrı fabrikada 5 binin üzerinde işçinin aldığı grev kararı Bakanlar Kurulu tarafından ertelendi.
5) 1 Eylül 2005’te Türkiye Maden-İş’in örgütlü olduğu Erdemir Madencilik’teki grev 
6) 27 Haziran 2014’te 5 bin 800 işçinin Şişecam’a bağlı 10 cam fabrikasında 8 gün süren grev
7) 21 Temmuz 2014’te Çöllolar Kömür Sahası işyeri ile Çayırhan Kömür İşletmesinde, Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından alınan grev kararı
8) 30 Ocak 2015’te Birleşik Metal-İş’in, aralarında Anadolu Isuzu, Demisaş Döküm, Federal Mogul, Sarkuysan ve Türk Prysmian Kablo’nun da olduğu 22 fabrikada uyguladığı grev
9) OHAL döneminde ertelenen ilk grev kararı 18 Ocak 2017’de Asil Çelik’te başlaması planlanan grev oldu.10) Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu EMİS’e bağlı işyerlerinde 20 Ocak 2017’de başlayan grev 
11) 20 Mart 2017 Akbank’taki grev “ekonomik ve finansal istikrarı bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle başlamadan iptal edildi
12) 22 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yer alan kararla Şişecam işçilerinin 24 Mayıs 2017’de başlatacağı grev
13) 5 Haziran 2017’de Mefar İlaç Fabrikası'nda toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine alınan grev kararı 
14) MESS sözleşmesi kapsamında 130 bin işçiyi kapsayan ve 2 Şubat'ta (2018) başlayacak olan grev kararı
15) 23 Mayıs 2018’de Petrol-İş üyesi Soda Kromsan işçilerinin Adana ve Mersin'de aldığı grev kararı 
16) İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ'ye (İZBAN) bağlı iş yerlerindeki grev, Cumhurbaşkanı kararı ile 60 gün süreyle ertelendi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU