Londra'nın merkezindeki konut fiyatlarında sert düşüş

Merkezdeki emlak fiyatları 2019'dan bu yana en büyük yıllık düşüşü yaşıyor

Londra emlak piyasası, koronavirüs salgının ardından getirilen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle 2021 yılı ortaları ile 2022 yılı sonbaharı arasında bir artış yaşadı

Londra'nın merkezindeki emlak fiyatları, mart ayına kadar olan 12 ay içinde yaklaşık yüzde 5 oranında düştü.

Birleşik Krallık'ın (BK) zayıf ekonomik görünümü ve konut piyasasında daha fazla gerileme yaşanması korkusu alıcıları anlaşma yapmaktan alıkoyduğundan, bu üç buçuk yıldaki en büyük yıllık düşüş kaydedildi.

Lone Race tarafından aktarılan rakamlara göre başkentin merkezi bölgelerindeki gayrimenkul fiyatları geçtiğimiz ay metrekare başına 1,326 sterlinden (1,64 dolar) 1,261 liraya (1,57 dolar) gerileyip 2021 yılı ortalarından bu yana en düşük seviyeyi görerek 2022'nin sonlarında başlayan düşüşü sürdürdü.

Lone Race'in genel müdürü Anthony Payne, Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Emlak piyasasındaki fiyatlar geçtiğimiz yıl biraz şişirilmişti" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek çıkarlar ve ipotekler

Mayfair ve Kensington gibi şehrin lüks bölgelerindeki emlak fiyatları, piyasa varlıklı yabancı alıcılara dayandığından, ipotek maliyetlerindeki son artışa karşı daha savunması hale geldi.

Ancak Payne, "Alıcıların, ekonomik görünüm ve yükselen faiz oranlarıyla ilgili endişeler de dahil olmak üzere birçok faktör nedeniyle fiyatların düşmeye devam edeceğine dair endişeler konusunda daha temkinli hale geldiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

Londra'daki emlak piyasasının şu anki durumunun alıcıların ve satıcıların karşı karşıya gelmeyi göze alabileceklerini ekleyen Payne, birkaç evi olan varlıklı alıcılar satın alma konusunda daha az baskı altındayken, satıcılar genellikle gerileme kaydedilen piyasada daha iyi bir konumdalar" şeklinde konuştu.

Payne, satıcıların geçtiğimiz yıl satış konusunda daha müsait olduklarını, ancak şu anda alıcı ile satıcının bir araya gelmediği bir boşluğun hakim olduğunu söyledi.

Verilere göre mart ayında kaydedilen gayrimenkul alım-satım işlemleri, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre beşte bir oranında düşerken, metrekare fiyatları yaklaşık iki yıldır ilk kez koronavirüs salgını öncesi üç yıllık ortalamanın altına geriledi.

Londra'daki üst düzey emlak ajansı Forbes Gilbert-Green'in yöneticisi James Forbes, "Piyasadaki birçok emlak ajansının iş yapamaz olduğunu duydum" dedi. 

Forbes, değerlendirmesine şöyle devam etti:

Londra'da küresel bir finans merkezi olarak konumumuzu koruyamayacağımızdan endişeliyim. Hepimiz, olumlu bir intibası olan Londra markası ve İngiliz markasını önemsiyoruz. Piyasamızı yönlendiren de bu.
 


Mini bütçe karmaşası

Londra emlak piyasası, 2021 yılı ortaları ile geçtiğimiz yılın sonbaharı arasında bir yükseliş yaşadı.

Koronavirüs salgınından sonra uygulanan seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından yabancı alıcılar sterlindeki gerilemeden ve düşen faiz oranlarından faydalandı.

Ancak geçen eylül ayında görev süresi kısa süren eski Başbakan Liz Truss'un 'mini bütçe' projesinin yol açtığı kaos, BK'da yatırımcı güven endeksinde sert düşüşe neden olurken çok sayıda evin satışını etkileyen bir dönüm noktası oldu.

Emlak arama motoru Zoopla'nın CEO'su Richard Donnell, yatırımcıların Londra'ya yatırım yapmak için ekonomik ve siyasi istikrar istediklerini söyledi. 

BK'nın en geniş konut piyasası şu ana kadar, son aylarda kaydedilen nispeten küçük düşüşlerle birlikte artan ipotek maliyetlerinin konut fiyatlarını yüzde 10 oranında aşağı çekebileceği yönündeki tahminleri boşa çıkardı. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU