Rus muhalif Navalni'nin sağlık durumu kötüleşti, ekibi yeniden zehirlendiğine inanıyor

Rus siyasetçi 2020'de Noviçok isimli sinir gazıyla zehirlenmiş, Almanya'da aylar süren bir tedavi sürecine girmişti

Rus siyasetçinin 2020'de zehirlenmesi ve ardından gelişen süreci anlatan "Navalny" isimli belgesel geçen ay "En İyi Belgesel" dalında Oscar ödülü kazanmayı başarmıştı. (Reuters)

Bir süredir cezaevinde tutulan Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin sağlık durumunun kötüleştiği açıklandı.

Navalni'nin kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın başkan yardımcısı Anna Veduta, AP'ye yaptığı açıklamada 46 yaşındaki Rus siyasetçinin cuma günü hastalandığını açıkladı.

Rus siyasetçinin son 15 günde 8 kilo kaybettiğini belirten Veduta, "Düşük dozlarla yavaş yavaş zehirlendiğine inanıyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veduta, Navalni'ye verilen isimsiz ilaçların içinde zehir bulunduğuna inandıklarını söyledi.

Şiddetli mide ağrıları yaşayan Navalni'nin cumartesi günü bir ambulansla hastaneye götürüldüğü ancak kendisine herhangi bir teşhis konulamadığı belirtildi.

Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmysh, "Avukatlar, cumayı cumartesiye bağlayan gece şiddetli ağrılar nedeniyle ambulans çağrıldı. Ama kimse onu tedavi etmedi. Ona ne olduğunu bile söylemediler" dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Alman hükümet sözcüsü Christiane Hoffmann, Navalni'nin kötüleşen sağlığıyla ilgili haberleri endişeyle karşıladıklarını ve Rus yetkililerin Navalni'nin tıbbi tedaviye erişimini sağlaması gerektiğini belirtti.

Rusya'nın en etkili muhaliflerinden biri olan Navalni, 2020'de de bir çeşit sinir gazıyla zehirlenmiş, ardından Almanya'da 5 ay süren bir tedavi süreci geçirmişti. 2021'de Moskova'ya dönen Rus siyasetçi toplamda 11 yıl 6 hapis cezasına çarptırılmıştı.

Navalni'nin cezaevinde küçük bir hücrede tecrit altında tutulduğu biliniyor.

Rus siyasetçinin 2020'de zehirlenmesi ve ardından gelişen süreci anlatan "Navalni" isimli belgesel geçen ay "En İyi Belgesel" dalında Oscar ödülü kazanmayı başarmıştı.


Independent Türkçe, ABC News, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU