ABD'de bir lise kız basketbol takımı karşı takımda trans oyuncu olduğunu öğrenince turnuvadan çekildi

Özel Hıristiyan okulu önceki aylarda eyaletten para isterken Vermont'ın ayrımcılık karşıtı politikalarına uymaya itiraz etmişti

Mid Vermont Christian School (Facebook)

ABD'nin Vermont eyaletinde, rakip takımda trans bir oyuncu yer aldığı için onlara karşı sahaya çıkmayı reddeden bir lise kız basketbol takımı, turnuvada hükmen mağlup sayıldı.

CNN'in haberine göre Mid Vermont Hıristiyan Okulu, 21 Şubat'ta Long Trail School'la karşılaşacaktı fakat oyunculardan birinin trans olduğunu öğrenince maça çıkmaktan vazgeçti.

Mid Vermont Hristiyan Okulu'nun başkanı Vicky Fogg, okulun maça çıkmayı reddetmesinin nedeninin oyuncu olduğunu doğruladı.

Fogg yaptığı açıklamada, "Biyolojik erkek bir rakibe karşı oynamanın oyunun adilliğini ve oyuncularımızın güvenliğini tehlikeye attığına inandığımız için turnuvadan çekildik" dedi.

Biyolojik erkeklerin kadın sporlarına katılmasına izin vermek, genel olarak kadın sporlarının geleceği adına kötü bir emsal teşkil ediyor.

Vermont Müdürler Birliği'nin (VPA) belirlediği toplumsal cinsiyet kuralları, öğrencilerin spor faaliyetlerine "cinsiyet kimlikleriyle örtüşen bir şekilde" katılabileceğine hükmediyor. Bu karar, eyaletin Eğitim Birimi'nin Trans ve Atanmış Cinsiyetinin Normlarına Uymayan Öğrencilerle İlgili Okullar için En İyi Uygulamalar kılavuzunda da görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

VPA, CNN'e yaptığı açıklamada "her öğrenciye desteğinin altını çizdiğini" söyledi.

Hıristiyan okulunun trans bir sporcuya karşı oynamanın haksızlığa yol açacağı yönündeki iddialarına rağmen hükmen mağlubiyet sayesinde çeyrek finale yükselen Lost Trail, bir sonraki maçında Arlington Lisesi'ne yenildi.

The Daily Mail'deki habere göre Mid Vermont Hristiyan Okulu önceki aylarda eyalet makamlarına başvurarak özel kurumuna kamu fonu almayı sürdürmek için onay isterken, dini aidiyetleri nedeniyle tüm eyalet okullarında uygulanan ayrımcılık karşıtı kurallara tabi tutulmaması gerektiğini savunmuştu.

Fogg, ocakta yazdığı yazıda "Dini bir kuruluş olan bu okul, çalışanların işe alınıp disipline edilmesi, başkalarıyla kurulan ilişki ve kabul, davranış ve faaliyet politikaları ve prosedürleri dahil, dini inançlarına dayalı kararlar almakta meşru ve anayasal bir hakka sahiptir" demişti.

Transların spor faaliyetlerine katılımı birkaç yıldır hassas bir gündem maddesi ve kültür savaşı meselesi haline geldi. Cumhuriyetçilerin yönetimindeki bazı eyaletler, trans kadın ve kız çocuklarının trans olmayan kadın ve kız çocuklarına göre fiziksel avantajları bulunduğunu savunarak trans sporcuların yarışmasını engelleyen yasaklar çıkardı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU