Seul'deki izdihamda ölenlerin aileleri soruşturma raporunu eleştiriyor

Soruşturma kapsamında Seul'daki Yongsan ilçesinin belediye başkanı da dahil 23 kişi savcılığa sevk edildi

İzdihamda hayatını kaybedenler için Seul'de 5 Kasım'da gece nöbeti düzenlenmişti (AP)

Geçen Cadılar Bayramı'nda Seul'de yaşanan izdihamın kurbanlarının yaslı aileleri, Güney Kore makamlarının 159 kişinin hayatını kaybettiği ölümcül olayla ilgili cuma günü yayımladığı, suçu hazırlıksızlık ve yetersiz müdahaleye atan raporu reddetti.

29 Ekim'de Itaewon'daki popüler gece hayatı bölgesinde düzenlenen yıllık şenlikler, onbinlerce kişinin Kovid-19 önlemleri uygulanmayan ilk Cadılar Bayramı'nı kutlamak için dar sokaklara doluşmasıyla ölümcül hale gelmişti.

Yaslı aileleri temsil eden bir grubun başkanı olan Lee Jong-chul cuma günü gazetecilere, "Cevaplanmamış çok fazla sorumuz var" dedi.

Buraya bir kurbanın ifadesini vermek için, daha iyi ve genişletilmiş bir soruşturma beklentisiyle geldik.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kızı izdihamda ölen Lee Jung-min, BBC'ye raporun "kertenkelenin başını kurtarmak için kuyruğunu kestiğini" söyledi.

BBC'nin aktardığına göre Jung-min, "Bu, içişleri bakanının, emniyet genel müdürünün, hatta başbakanın, hepsinin sorumluluk alması gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Ulusal Polis Teşkilatı'nın özel soruşturmasına liderlik eden Sohn Je-han, izdihama ilişkin 74 günlük soruşturmanın sonuçlarını şu ifadelerle açıkladı:

Durumun yanlış değerlendirilmesi, bilgi paylaşımında gecikme ve ilgili kurumlar arasındaki işbirliği eksikliği bir araya gelerek büyük kayıplara yol açtı.

Soruşturmada 23 kişi savcılığa sevk edildi.

Polis, yaklaşık yarısı kolluk kuvvetlerine mensup yetkililere karşı kasıtsız adam öldürme ve ihmal de dahil cezai suçlamalarda bulundu.

Raporda suçlanan ve tutuklanan 6 yetkiliden ikisi, Seul'ün Yongsan ilçesinin belediye başkanı Park Hee-young ve ilçenin eski polis şefi Lee Im-jae.

Lee, olay yerine geç geldiğini gizlemek için bir polis raporunu tahrif etmekle de suçlanıyor.

Diğer iki polis yetkilisi, bilgisayar dosyalarını ve kazayla ilintili diğer muhtemel kanıtları yok etmeye çalıştıkları şüphesiyle tutuklandı.

Soruşturma raporu, muhalefet partileri ve kurbanların aileleri daha üst düzey yetkililere soruşturma açılmasını talep ederken geldi.

İçişleri ve Güvenlik Bakanı Lee Sang-min ve Ulusal Polis Teşkilatı Komiseri Yoon Hee-keun istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Fakat Sohn, özel soruşturma ekibinin İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı, Ulusal Polis Teşkilatı ve Seul Büyükşehir Yönetimi hakkındaki soruşturmasını kapatacağını ve bunlara doğrudan sorumluluk atfetmenin zor olduğunu söyledi.

(Ajanslardan da yararlanılmıştır)



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU