"Futbolun Kralı" Pele: Futbolun küresel ilk yıldızı öldü

Hüsamettin Aslan Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Indepedent Türkçe

Brezilyalı futbol efsanesi ve 20'nci yüzyılın en iyi futbolcusu olarak gösterilen Pele, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Pele, tüm zamanların en iyi futbolcusu olarak kabul ediliyor. Çeşitli takımlarda attığı 1281 golle dünyanın en çok gol atan oyuncusu ve Dünya Kupası kazanan en genç oyuncu oldu.

Guinness Rekorlar Kitabı'na göre Pele, kariyerinde 1281 gol atarak futbol tarihinin en çok gol atan futbolcusuydu.
 


1950'lerin sonlarından 1970'lerin sonlarına kadar Pele, Avrupa ve Latin Amerika'da gelişen bir spor olan futbolun önde gelen isimlerinden biriydi.

Coşku uyandırdı, siyahi olması hasebiyle Afrika kimliğini ortaya çıkardı ve Amerika Birleşik Devletleri'nde futbolun gelişmesine katkı sağladı.

Gerçek adı Edson Arantes do Nascimento olan Pele, futbol tarihinin en büyük oyuncusu olarak biliniyor. Dünya çapındaki başarısı nedeniyle "Futbolun Kralı" olarak anıldı.

Pele, 17 yaşında Dünya Kupası kazanan tarihteki en genç oyuncudur. 1958'den 1970'e kadar katıldığı beş kupada üç şampiyonluk kazandı.

Pele, aynı zamanda tarihte üç kez dünya şampiyonu olan (1958, 1962 ve 1970) tek oyuncu oldu.

1970 yılında, Brezilya'da Askeri hükümetin yönetimi elinde tuttuğu yıllarda kazandığı dünya kupası ülkedeki kutuplaşmış ortamı yumuşatmaya hizmet etti.

Bu bağlamda tüm kesimlerin saygı duyduğu önemli bir sporcu idi. 
 

Reuters (3).jpg
Fotoğraf: Reuters 

 

Santos ve Brezilya milli takımında 18 yıl oynadıktan sonra Pele, 1975 sezonunda Amerika Birleşik Devletleri'nden New York Cosmos takımıyla sözleşme imzaladı.

Pele'nin ABD'ye gidişi ülke futbolunun kalkınmasına ve halkın futbola ilgi göstermesine neden oldu. Ülkede seyirci ortalaması arttı.

Siyahilerin ABD'de de bir iç güvenlik sorunu olarak lanse edildiği yıllarda, siyahiler için rol model oldu.

ABD statükosu açısından da uyumlu bir entegrasyon aracı olarak sunuldu. Bu yüzden ölene kadar siyasi tartışmalardan uzak durdu. Sevgi ve barış söylemlerinin yegane savunucusu oldu. 

Pele, Nijerya'da yaşanan iç savaşın durmasına neden oldu. Nijerya'da iki etnik grup (Ibo ve Hausa) grup arasında yaşanan çatışmada 2 milyondan fazla kişinin ölmüştü.  

Biafran Savaşı olarak bilinen bu iç savaşın ortasında, Santos takımı, Pele ile birlikte hazırlık maçları oynamak için Afrika turuna çıktı.

Pele'nin takımı stadyum, hotel ve havalimanına güvenli bir şekilde ulaşması için Nijerya hükümeti ve taraflar arasında ateşkes edildi.

Çalkantılı bir özel hayatı oldu. Üç ayrı evlilik yaptı. Bu evliliklerden 3 çocuğu oldu. Bir hizmetçiyle yaşadığı ilişkiden olan ayrı bir çocuğunu çalkantılı mahkeme kararından sonra nüfusuna aldı.

Pele birçok ünlü şarkıcı, gazeteci ve magazin figürüyle aşklar yaşadı. Bir Netflix belgeselinde "kaç kişiyle aşk yaşadığını ve kaç çocuğu olduğunu bilmediğini" söyledi.

Pele, emekli olduktan sonra eski Başkan Fernando Henrique Cardoso'nun sağcı hükümetinde spor bakanı oldu.

Ülkede kendi adını taşıyan bir yasanın oluşturulmasına katkı bulundu. Sporda devrim yaratan 'Pelé Yasası' ülke sporunda daha fazla şeffaflık sunmayı ve ulusal spora daha fazla profesyonellik getirmeyi amaçlıyordu.

Bu yasa ile Brezilya'da futbol kulüplerin şirketlere dönüşmesi için önemli bir mihenk taşıydı.

Yasa aynı zamanda Olimpik ve Paralimpik sporlar için fon yaratmış ve Spor Adalet Mahkemelerinin bağımsızlığı getirmiş. Daha az devlet müdahalesini savunmuştur.
 

Pele Reuters2.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Pele, futbolun ilk küresel yıldızı

Pele, iki nedenden dolayı dünya çapında ün kazandı. En prestijli uluslararası organizasyonlarda çok öne çıktı ve başarıları televizyonda izlendi.

Dünya kupasında oynadığı futbol ve Latin Amerika'daki turnuvalarda elde ettiği şampiyonluklar onu bir "siyah inci" olarak parlamasına neden oldu.
 

Pele Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters ​​​​​​​

 

Önceki neslin en iyi oyuncuları olarak kabul edilen Macar Puskas ve Arjantinli Di Stefano'dan daha ünlüydü.

Ünü, kulübüyle dünya çapında yaptığı birçok tur sırasında iyi kullanıldığı kadar da canlandı.

Pele hiçbir zaman teknik direktörlük yapmadı ve kıta Avrupası'nda futbol oynamadı. Bu bağlamda askeri yönetim döneminde Avrupa'ya transfer olması engellendi. 

Pele birçok uluslararası şirketin marka yüzü oldu. Hiçbir sigara ve alkol şirketin marka yüzü olmadı.

1959'da, Atlantik'in her iki yakasındaki insanlar genel olarak Brezilya futboluna ve özel olarak Pele'ye çok ilgi duymaya başlayınca, kulübü Santos her yıl hazırlık maçları oynamak için yurt dışına gitmeye başladı.

Yabancı basın bazen kulübü Santos yerine 'Pele FC' lakabını takıyordu. Binlerce Brezilyalı gencin kıta Avrupa'sına transfer olmasının kapısını açtı.

Oynadığı göze hoş gelen futbol, kıvrak çalımları, top sürme tekniği ve rakipleriyle olan saygısı Latin Amerika futbol pazarının Avrupalıların dikkat çekmesine neden oldu. Siyahi olması hasebiyle Afrikalı birçok insanın idolü oldu.  

Bu bağlamda Pele, futbolun ilk küresel yıldızıdır.

Biz de bu vesile ile Brezilya halkı başta olmak üzere tüm futbol dünyasının ve sevenlerine taziyelerimizi iletiyoruz.

Spor dünyasının başı sağ olsun. Toprağın bol olsun Pele…

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU