Hapisteki Julian Assange punk modacı Vivienne Westwood'un cenaze törenine katılmak istiyor

ABD'ye iade edilmemek için yasal mücadele veren Wikileaks'in kurucusu, tutuklu bulunduğu Belmarsh Hapishanesi'nde geçen sene evlenmişti

Aktivist yönüyle bilinen Westwood, iklim değişikliği gibi pek çok konuyu podyuma da taşımıştı (AP)

Stella Assange, eşi Julian Assange'ın perşembe günü Londra'da hayatını kaybeden ünlü modacı Vivienne Westwood'un cenazesine katılmak için resmi izin talebinde bulunacağını açıkladı.

Güney Afrika doğumlu Stella Assange, Birleşik Krallık'ta erkeklere verilen Sör payesine karşılık gelen Dame unvanına sahip modacının yerinin doldurulamayacağını belirtti. Assange'ın avukatından cenaze izni için harekete geçmesinin istendiğini bildirdi. 

BBC'ye konuşan bir Adalet Bakanlığı sözcüsü, talebin yerine getirilmesinin zor olduğunu zira bu izinlerin yalnızca yakın akrabaların cenazesinde verildiğini söyledi. Konuyla ilgili doğrudan bir yasak olmadığını da belirten sözcü, cezaevi yöneticilerinin duruma göre değerlendirme yaptığını vurguladı. 

Avukat olan Stella Assange'sa talebin reddi için değil kabulü yönünde iyi gerekçeler bulunduğunu öne sürdü. Konuyla ilgili kılavuzda bu taleplerin yalnızca güvenlik gerekçesiyle reddedilebileceği söyleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1970'li yıllarda punk ve yeni dalga stiliyle adını duyurarak ünlü isimleri giydiren İngiliz Vivienne Westwood, Birleşik Krallık'taki yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi'nde tutulan Wikileaks'in kurucusuyla 10 yılı aşkın süredir arkadaştı. 

81 yaşında ölen modacı, 2020'de Assange'ın ABD'ye iadesini önlemek için kendisini mahkeme önünde kuş kafesine kilitleyerek dikkat çekmişti.

Vivienne Westwood, Assange çiftinin Mart'ta Belmarsh Cezaevi'nde düzenlenen küçük evlilik töreninde giyilen gelinliği tasarlamıştı. 

Assange, ABD'nin 2010 ve 2011'de yayımladığı binlerce gizli belgeyle ilgili olarak kendisinin iadesini istemesine karşı yasal mücadele veriyor. 

51 yaşındaki Julian Assange, "müesses nizam karşıtlığının en önemli direklerinden" olarak nitelediği modacıyı çok özleyeceğini eşi aracılığıyla Twitter'da duyurmuştu. 

Cenaze töreninin detayları henüz kamuoyuna duyurulmadı. 

assange

Eski Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, Assange'ın 7 yıl boyunca sığındığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği binasını bir casusluk merkezi haline getirdiğini öne sürmüştü (AFP)​​​​​​


Julian Assange'ın dava süreci

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

Hakkında İsveç'te yürütülen tecavüz soruşturması 2017'de kapatılan Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange'ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.

Duruşmaların ardından 4 Ocak 2021'de Assange'ın intihar riskinin yüksek olduğu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağı, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle "gerçek bir risk altında" olduğu gerekçesiyle ABD'nin iade talebi reddedilmişti. ABD ise karara itiraz etmişti.

ABD, temyizi kazanabilmek için WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı ve hapis cezasını ülkesi Avustralya'da çekebileceği taahhüdünde bulunmuştu.

Savunma ekibiyse CIA'in, Assange'ı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde saklandığı sırada kaçırma ve öldürme planı yaptığına ilişkin haberleri dayanak göstererek can güvenliğine vurgu yapmıştı.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021'de verilen teminatları yeterli bularak alt mahkemenin kararını bozmuş ve Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetmişti. Bunun üzerine Assange'ın savunma ekibi, davayı Yargıtaya taşımak için Yüksek Mahkemeye izin başvurusunda bulunmuştu.

Yargıtay da 14 Mart'ta verdiği kararla Assange'ın ABD'ye iade edilebileceği yönündeki karara itirazını reddetmişti.

20 Nisan'da da Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin iadeye hükmetmesiyle konu nihai karar için dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel'in önüne gitmişti.

Bakan Patel, 17 Haziran'da Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzalamıştı. Assange ise karara itirazda bulundu. Yasal süreç devam ediyor.


Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU