Kusursuz "buz pankekleri" İskoçya'da görüntülendi

"Bunlar özellikle ilginçti"

Diskler, sıcaklıkların donma noktasının altına düşmesiyle oluşuyor (Callum Sinclair / İskoç İstilacı Türler Girişimi)

Birleşik Krallık'ta sıcaklıkların aniden düşmesiyle "buz pankekleri" diye bilinen, çember şeklindeki onlarca buz parçası ortaya çıktı.

Genellikle daha yüksek enlemlerde oluşan buz tabakaları bu kez İskoçya'nın Wigtownshire bölgesindeki Bladnoch Nehri üzerinde görüldü.

İskoç İstilacı Türler Girişimi'nin proje yöneticisi Callum Sinclair, bu sıradışı yapıları görüntüledi ve nehirde akıp gittikleri sırada kaydettiği bir videoyu kurumun Twitter hesabından paylaştı.

 


"Daha önce de buz pankekleri gördüğüm oldu" diyen Sinclair, "Ama bunlar özellikle ilginçti" diye ekledi 

Sinclair, bu kez gözlemlediği tabakaların kusursuz çemberlerden oluştuğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanın paylaşımına yorum yapan Twitter kullanıcı bu tür diskleri son günlerde Glasgow yakınlarındaki Kelvin Nehri ve İngiltere'nin kuzeybatısındaki Göller Bölgesi'nde yer alan Esk Nehri üzerinde de gördüklerini yazdı.

Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi'ne göre buz pankekleri çok soğuk okyanuslarda, göl veya nehirlerde ortaya çıkabiliyor.

Bunların oluşabilmesi için su yüzeyindeki donmuş köpüklerin, girdap diye de bilinen sarmal akıntılara hapsolması gerekiyor.

Uzmanlara göre diğer donmuş köpük ve buz parçaları henüz oluşum aşamasındaki disklere çarptığında daha büyük disklere de dönüşebiliyor.

Buz pankeklerinin çapı 20 ila 200 santimetreye ulaşabilir. Uzaktan daha katı diskler gibi görünseler de genellikle epey sulu ve kolayca parçalanabilen yapıdalar.

Bu yapılar, sıcaklığın genellikle donma noktasının çok altına düştüğü Kuzey Amerika'da ve Antarktika'yı çevreleyen okyanuslarda sık görülüyor. Birleşik Krallık gibi bölgelerde ise çok daha nadiren ortaya çıkıyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, Met Office

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU