Binance'in güven sağlamak için yayımladığı şeffaflık raporu kafaları daha da karıştırdı

FTX borsasının çöküşünün ardından bilanço açıklayan kripto para devinin tabloları tutarsız bulundu

Singapur'da yaşayan Binance kurucusu Changpeng Zhao, 25 Kasım'da Yunanistan'da yatırımcılarla buluştu (Reuters)

Kripto para alışveriş platformu FTX'in çöküşünün ardından bu piyasanın küresel lideri Binance yatırımcıları yatıştırmaya çalışsa da hâlâ karanlıkta kalan noktalar var.

FTX kurucusu Sam Bankman-Fried'ın geçen ay milyarlarca dolarlık borç nedeniyle yaptığı iflas açıklamasının domino etkisi yaratmaması için çaba gösteren Binance, kripto cüzdan uygulamasının detaylarını ve mali tablolarının küçük bir kısmını paylaştı.

Binance internet sitesinde, şirketin rezervinde bütün müşterilerinin hesabındaki parayı karşılayabilecek miktardan daha fazla para olduğunu iddia ediyor. Ancak şirketin uluslararası hesap denetimi ve danışmanlık şirketi Mazars'ın Güney Afrika'daki bağlı şirketine hazırlatarak 25 Kasım'da duyurduğu mali rapor yetersiz bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İş dünyası gazetesi Wall Street Journal, Mazars'ın sadece 5 sayfalık raporunun mali denetim sonucu hazırlanmadığına dikkat çekti. Habere göre, raporda Britanya Virjin Adaları'ndaki "Binance Capital Management Co. Ltd." şirketinden bahsediliyor ama bu şirketin ana şirket olup olmadığı belirtilmiyor. 

Binance'in stratejilerden sorumlu tepe yöneticisi Patrick Hillmann, bir buçuk yıldır yeniden yapılanma içinde oldukları için bu aşamada nihai ana şirketin nerede konuşlandığını açıklamayacaklarını söylerken, kurucu ve CEO olan Çin kökenli Kanada vatandaşı Changpeng Zhao'nun çoğunluk hisselerinin sahibi olduğunu belirtmekle yetindi.

Raporun "müşteri yükümlülükleri bilançosu" bölümünde 597 bin 602 Bitcoin yazarken, "varlıklar bilançosu" kısmında 582 bin 486 Bitcoin yazdığına dikkat çeken Wall Street Journal, Bitcoin borcunun varlıklardan yüzde 3 fazla olduğunu belirtti. Hesaplamaya göre, 22 Kasım itibarıyla şirketin varlıkları müşterilerin paralarını karşılamaktan 245 milyon dolar uzak. 

Binance sözcüsü Jessica Jung, bu farkın sebebinin raporun sadece Bitcoin varlık ve yükümlülüklerini kapsamasından ve bazı müşterilere kripto parayla verilen borçlardan kaynaklandığını söyledi.

Hillmann, şeffaflığa çok önem verdiklerini ve önümüzdeki haftalarda diğer dijital para birimleriyle ilgili mali tabloları da paylaşacaklarını ifade etti:

Kullanıcılara FTX'te olduğu gibi kasanın tamtakır olmadığını göstermek bizim için önemli.

Binance borsada işlem gören bir şirket olmadığından, finansal verilerinin ayrıntılarını paylaşma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak bir çeşit borsa gibi çalıştığı için müşteri güvenini yüksek tutmak zorunda.

Rutgers Üniversitesi'nde muhasebe dersleri veren Hal Schroeder, Binance'in kayıt tutma sisteminin bile raporda belli olmadığını dile getirdi: 

Biliyoruz ki sistemlerin iyi olduğu ABD'de bile bankalar bazen hazırlıksız yakalanabiliyor. Bahamalar'da olanların ışığında, bu tür sistemlerin çok iyi olduğunu söyleyemeyiz.

ABD'de iflas başvurusu yapan FTX kurucusu Bankman-Fried, müşterilere ait milyarlarca doları Bahamalar'daki şirketine ve emlak yatırımlarına aktarmakla suçlanıyor.

Binance 9 Kasım'da yaptığı açıklamada, 2018'de oluşturduğu acil durum fonunun büyüklüğünü 1 milyar dolara çıkardığını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU