Futbol efsanesi Pele'den Putin'e çağrı: "İstilayı durdur"

"Süren bu şiddetin kesinlikle hiçbir gerekçesi yok"

Gerçek adı Edson Arantes do Nascimento olan Pele, 1958, 1962 ve 1970'te FIFA Dünya Kupası'nı kazanmış ve bunu başaran tek futbolcu olmuştu (Reuters)

Brezilyalı futbol efsanesi Pele, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "İstilayı durdur" çağrısı yaptı.

Pele, dün düzenlenen ve Ukrayna'yla İskoçya'nın karşılaştığı 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off yarı finali öncesi, Putin'e sosyal medya üzerinden bir açık mektup gönderdi.

Eski futbolcu, Instagram hesabından paylaştığı mektupta, "Ukrayna bugün, en azından 90 dakikalığına kendisini derinden sarsmaya devam eden trajediyi unutmaya çalışıyor. Bugünkü maçı fırsat olarak kullanıp bir talepte bulunuyorum. İstilayı durdurun. Süren bu şiddetin kesinlikle hiçbir gerekçesi yok" ifadelerini kullandı.

81 yaşındaki efsane isim, "Bu savaş kötücül ve gerekçelendirilemez. Korku, dehşet, acı ve ıstıraptan başka bir şey yaratmadı. Savaşlar yalnızca ulusları ayırmak için var. Çocukların rüyalarını bitirmek, aileleri mahvetmek ve masumları öldürmek için füze fırlatmayı haklı çıkaran hiçbir ideoloji yok" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası kapsamında Rusya'nın başkenti Moskova'da Putin'le görüştüğünü ve konuşmalarının dostane bir havada geçtiğini hatırlatan Pele, Rus lidere seslenerek "Bu savaşı bitirmek senin elinde" dedi.

Tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak anılan Pele, 1977'de emekliye ayrılmıştı.

Kariyerinde 1363 maçta 1279 gol atan eski futbolcu, bu başarısıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.

Son dönemde sağlık problemleriyle mücadele eden Pele, eylülde kalınbağırsağındaki bir tümör nedeniyle ameliyat olmuş, bunun ardından da kemoterapi tedavisine başlamıştı.

Ukrayna ise dün Glasgow'daki maçta İskoçya'yı 3-1 yenmiş, pazar günü finallerde Galler'e karşı mücadele etmeye hak kazanmıştı.

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 99. gününde de çatışmalar devam ediyor.



Independent Türkçe, AFP, The Hill

DAHA FAZLA HABER OKU