Bilim insanları Güneş'teki ısı probleminin gizemini çözdü

Taç küredeki sıcaklığın 100 kat fazla olabileceği düşünülüyor

Uzmanlar Güneş'in korona katmanının bir milyon dereceden fazla ısınabildiğini söylüyor (NASA)

Yeni bir araştırmada astrofizikçiler Güneş'in korona diye de bilinen taç küresinin yüzeyinden neden daha sıcak olduğunu çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Güneş'in yüzeyinde sıcaklıkların 5 bin dereceye ulaşabildiği biliniyor.

Bu, kulağa yeterince yüksek gelse de bilim insanları, taç küredeki sıcaklığın bundan 100 kat fazla olabileceğini belirtiyor.

Öte yandan gökbilim camiası, bunun nasıl mümkün olduğuna dair uzlaşmaya varabilmiş değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökbilimcilerin "koronal ısınma problemi" diye bilinen durumla ilgili iki ana teorisi var. Bunlardan biri türbülansın neden olduğu ısınmaya işaret ederken, diğeri iyon siklotron dalgaları adı verilen bir tür manyetik dalgadan kaynaklanan ısınmaya dayanıyor.

Ancak iki teori de tek başına bu ısınmayı açıklamaya yetmiyor.

Şimdiyse Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'nden astrofizikçi Jonathan Squire ve ekibi, iki fikri uzlaştırmanın yolunu buldu.

Bilgisayar simülasyonlarına başvuran ekip, bu iki teorinin aslında aynı sürecin parçası olduğunu ortaya koydu. Buna göre iki teori, türbülansın iyon siklotron dalgalarını harekete geçirmesiyle uzlaşıyor.

Bulgular, NASA'nın Güneş'e doğru hızla yol alan Parker Güneş Sondası (Parker Solar Probe) uzay aracının verileriyle de karşılaştırıldı.

Hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırma makalesinde, simülasyon sonuçlarının Parker'ın verileriyle tutarlı olduğu ifade edildi.

Dr. Squire, "Bulgularımızın güzel yanı, her biri çok iyi çalışılmış olan önceki iki teoriyi birbirine bağlaması" diye konuştu.

Güneş'teki bu süreç, gezegenden yaklaşık 150 milyon kilometre uzakta meydana geliyor. Ancak yıldızın taç küresinden uzaya savrulan Güneş rüzgarları, Dünya'yı da etkileyebilir.

Bilim insanları, yıldızın üst atmosferinden yayılan plazma dalgaları diye tanımlanan Güneş rüzgarlarının Dünya'da hasara yol açabileceğini belirtiyor.

Bu plazma dalgaları gezegendeki internet ağlarına zarar verebileceği gibi yörüngedeki uyduları ve uzay araçlarını da tahrip edebilir.

Bu nedenle Güneş'teki bu tür süreçlerin ayrıntılı öğrenilmesi büyük önem taşıyor.

 

Independent Türkçe, CNET, Science Daily

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU