Ukrayna'da Savunma Bakanlığı ve iki bankaya siber saldırı

Açıklamada, "Saldırganın büyük çaplı planlarının işlememesinden dolayı küçük kirli hilelere başvurduğu ihtimaller arasında" ifadeleri kullanıldı

Fotoğraf: AA

Ukrayna, Savunma Bakanlığı ile iki bankanın internet sitelerine siber saldırı düzenlendiğini ve sitelerin "hizmet veremez" duruma geldiğini açıkladı.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada saldırının sorumlusu açıkça belirtilmedi ancak saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutulduğuna işaret edildi.

Kültür bakanlığına bağlı merkez, Oschadbank ve PrivatBank adlı bankaların sitelerine erişim güçlüğü çekildiğini, Savunma Bakanlığı'nın sitesinin ise çalışmayı durdurduğunu duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Site bakımda"

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın ana sayfasında internet sitesinin "bakımda olduğu" mesajı paylaşılırken, Twitter'daki bakanlık mesajında ise "web sitesinin görünüşe göre bir siber saldırı altında olduğu ve erişime tekrar açmak için çalışıldığı" ifade edildi.

Saldırıyı doğrulayan Oshadbank, siber saldırının bazı bankacılık sistemlerinin yavaşlamasına neden olduğunu açıkladı. Privatbank'tan henüz bir açıklama gelmezken, Stratejik İletişim Merkezi, banka kullanıcılarının da ödemelerde ve banka uygulamasının kullanımında sorunlar yaşadığını kaydetti.

Saldırının arkasında Rusya mı var?

Saldırının kim tarafından yapıldığına dair bir detay paylaşılmazken, bu tür açıklamalarda daha önce Rusya'yı tasvir etmek için kullanılmış "saldırgan" kelimesinin kullanılması Rusya'nın işaret edilmesi olarak yorumlanıyor.

Açıklamada, "Saldırganın büyük çaplı planlarının işlememesinden dolayı küçük kirli hilelere başvurduğu ihtimaller arasında" ifadeleri kullanıldı.

Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığmasının ardından ülkede hükümete bağlı birçok resmi site siber saldırılara uğramış, Kiev bu saldırılardan Moskova'yı sorumlu tutarak elinde kanıtlar olduğunu ileri sürmüştü.

Ukrayna'nın stratejik altyapılarını hedef alan siber saldırılar, klasik bir askeri saldırı öncesinde dile getirilen saldırı seçenekleri arasında bulunuyor.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU