NASA'nın yeni deneyinde mor ve yeşil bulutlar gökyüzünü süsledi

Fırlatma sırasında kayıtta olan kameralar, gece göğünde beliren ve kutup ışıklarına benzeyen renkli ışıklar yakaladı

"Buhar izleyiciler" adı verilen renkli bulutlar, atmosferik rüzgarların incelenmesine olanak tanıyor (NASA)

NASA'nın uzay kaynaklı enerji değişimlerini araştırmak için fırlattığı yörünge altı aracı eşsiz manzaralar sundu.

KiNET-X isimli aracın fırlatıldığı görevde gökyüzünde mor ve yeşil ışıklar oluşturuldu. NASA, Kinetik Ölçekli Enerji ve Momentum Taşıma Deneyi ismi verlen görev, atmosferik rüzgarların yakından incelenmesini sağladı.

Uzay ajansının hafta başında Twitter'dan yayımladığı duyuruya göre araç, 16 Mayıs'ta yerel saatle 20.44'te ABD'nin Virginia eyaletindeki Wallops Uçuş Tesisi'nden, Black Brant XII roketiyle fırlatıldı.

Fırlatma sırasında kayıtta olan kameralar, gece göğünde beliren ve kutup ışıklarına benzeyen renkli ışıklar yakaladı.

Tesadüfi şekilde NASA bu görevle kutup ışıklarını da meydana getiren, manyetizmayla ilişkili olaylarda enerji ve hız transferini daha iyi anlamayı hedefliyor.

Aurora diye de bilinen kutup ışıkları, Dünya'nın manyetik kuzey ve güney kutupları boyunca akan Güneş parçacıklarından kaynaklanıyor.

Halk arasında "kuzey ışıkları" veya "güney ışıkları" diye de anılan olaylar, parçacıkların Dünya'nın manyetik kalkanından geçmesi ve oksijen, nitrojen ve diğer elementlerin atomları ve molekülleriyle etkileşime girmesiyle meydana geliyor.

Bu fenomenin varlığı yaygın şekilde biliniyor olsa da bilim insanları, kutup ışıklarındaki enerji aktarımına hala şaşırıyor.
 

dtdH6nK8r7tbf4Yax6Fjfc-970-80 (1).jpg
Fıtlarma sırasında kayıttaki kameralar, çarpıcı manzaralar kaydetti (NASA)


İşte bu enerji aktarımını gözlemleme hedefiyle uzay ajansı, rokete baryum buharı ismi verilen, çevreye zararı olmayan bir madde yükledi.

Fıtratıldıktan 10 dakika sonra roket, baryum buharını üst atmosfere saldı. Bu da gökyüzünde "buhar izleyiciler" ismi verilen parlak yeşil ve mor bulutlar oluşturdu.

NASA'nın açıklamasında, "Bilim insanları, atmosferin üst kısmında ve iyonosferdeki atmosferik rüzgarları incelemek için buhar izleyicileri kullanıyor" ifadelerine yer verildi:

Bu izleyiciler serbest bırakıldığında rüzgarları doğrudan gözlemlemeyi mümkün kılıyor.

NASA'ya göre bu buhar izleyiciler Maine, Florida ve Mississippi dahil ABD'nin doğu kıyısında yer alan çeşitli bölgelerde tespit edilmiş olabilir.

 

Independent Türkçe, Space, UX Connections

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU