ABD'li ifşacı Chelsea Manning cezaevinde intihar girişiminde bulundu

Yüz binlerce belgeyi Wikileaks'e teslim eden ifşacı Chelsea Manning'in cuma günkü mahkemesi öncesi cezaevinde intihar girişiminde bulunduğu açıklandı

Chelsea Manning, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafıdnan affedilmeden önce 11 ayı hücrede olmak üzere 7 yıl askeri cezaevinde hapis yatmıştı (AP)

ABD’li aktivist ve ifşacı Chelsea Manning çarşamba günü intihar girişiminde bulundu. Avukatları Manning’in hastaneye kaldırıldığını ve tedavi altına alındığını duyurdu.

32 yaşındaki eski ordu istihbarat analisti cuma günü ABD’nin Virginia eyaletindeki mahkemeye çıkacaktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkemede anonim kaynaklara dayanarak hassas belgeler yayınlayan Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange’a yönelik soruşturma kapsamında, geçen sene büyük jüri karşısına çıkmayı reddetmesi nedeniyle kendisine verilen cezanın devam edip etmeyeceğine karar verilecekti.

Manning geçen sene mayısta büyük jürinin karşısına çıkmayı reddetmiş ve bu nedenle cezaevine gönderilmişti.

Manning’e destek veren Sparrow Project adlı sivil toplum örgütü de yaptığı açıklamada "Manning, gizli yürütülen büyük jüri sürecine katılmayı reddetme kararını değiştirmedi. O, bu süreci yüksek düzeyde suistimale açık görüyor. Manning daha önce kendisine ağır zarar verme anlamına gelse de prensiplerine ihanet etmeyeceğini göstermişti” ifadelerine yer verdi. 

Chelsea Manning kimdir?

Manning ABD ordusuna ve diplomatik yazışmalara ait 700 binden fazla gizli belgeyi Wikileaks’e teslim etmişti.

Belgeler Irak ve Afganistan’daki olası savaş suçların üzerinin örtüldüğünü ve ABD’nin diğer ülkeler hakkındaki iç yazışmalarını ortaya sermişti.

2013’te 35 yıl hapse mahkum edilen Manning, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın affıyla Mayıs 2017’de serbest bırakılmıştı.

Ancak 2019’da büyük jüri önünde ifade vermeyi reddetmesi nedeniyle mahkemeye itaatsizlik suçlamasıyla yeniden cezaevine gönderilmişti.

Kısa süre sonra serbest kalsa da ifade vermeyi yine reddetmesi nedeniyle geçen sene mayıs ayında tekrar cezaevine gönderilmişti.

Manning 2016'da iki kez daha intihar girişiminde bulunmuştu. 

 Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde 7 yıl kaldıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen Wikileaks’ın kurucusu Julian Assange’ın da ABD’ye iadesi isteniyor.

Aralarında casusluğun da bulunduğu çok sayıda suçlama yöneltilen Assange, ABD'de suçlu bulunursa 175 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

 

New York Times, Politico, AFP
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU