Tunus devriminin beşiğinde halk gösterileri patlak verdi

Muhammed Buazizi'nin kendini yakarak halk ayaklanmasını başlatmasından 9 yıl sonra bir Tunuslu daha kendini ateşe verdi

Sidi Bu Zeyd, 2010 olaylarının tekrarını yaşıyor, ama daha kötü yaşamsal ve ekonomik koşullar ışığında / Fotoğraf: Jilmah News

Tunus devriminin beşiği olan Sidi Bu Zeyd vilayetindeki Cilma kasabası, ekonomik sıkıntılardan dolayı protesto gösterilerine tanık oluyor. Protesto gösterileri sırasında eylemciler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

25 yaşındaki Abdulvehhab el-Cilani’nin işsizliği, dışlanmayı ve yoksulluğu protesto etmek için kendini yakmasıyla gösteriler patlak verdi.

Tarih tekerrür ediyor

Tarih, 17 Aralık 2010 tarihinde Sidi Bu Zeyd’de meyve tezgâhına polis tarafından el konulan Muhammed el-Buazizi’nin durumu protesto etmek maksadıyla kendini yaktığı olayı tekerrür ediyor gibiydi. Bu olay, 14 Ocak 2011 tarihinde eski Tunus Başbakanı Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan kitlesel halk ayaklanmasına yol açmıştı.

Yaklaşık 9 yıl sonra Sidi Bu Zeyd halkı, aynı kötü ekonomik koşulları ve ülkede peş peşe gelen hükümetlerin verdiği yalan vaatleri protesto etmeye başladı.

Sidi Bu Zeyd  milletvekili Bedreddin el-Kamudi’nin Independent Arabia’dan Huda el-Trablisi’ye yaptığı açıklamaya göre, “Protestolar, geçici işlerde çalışan ve kendi hayatını da ailesinin hayatını da güvence altına alamayan ve nihayetinde kendisini benzinle yakan bir gencin ölümünden sonra başladı” ifadelerini kullandı.

Kamudi, “Sidi Bu Zeyd, daha kötü yaşamsal, ekonomik koşullar ve üniversite mezunları arasındaki yüksek işsizlik oranı ortasında 2010 olaylarının tekrarını yaşıyor. Sidi Bu Zeyd’in bir tarım bölgesi olmasına rağmen köylüler, devrimden bu yana Ummu-l Azam kasabasında tarımsal üretim projesi gibi uygulanamayan kalkınma vaatlerinin yanı sıra devletin başarısız tarım politikası dolayısıyla acı çekmekte ve üretim yapamamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Halk Temsilcileri Meclisi’ndeki milletvekillerine göre Cilma olayları, ülkenin iç bölgelerindeki kötü koşulların benzerliği nedeniyle diğer bölgelere de yayılabilir. Olaylara karşı güvenlik önlemlerinin başarısızlığının, olayları genişleteceği belirtildi. Güvenlik güçleri, gösterilere müdahaleleri sırasında göz yaşartıcı gaz bombası kullanırken, eylemcilere yönelik gözaltı furyası devam ediyor.

Fırtına öncesi sessizlik

Sidi Bu Zeyd’de sendikacı ve siyasi aktivist Farac el-Tili, şiddet olaylarının yaşandığı bölgeye giden tüm yolların kapatılmasının ardından yaşananları, fırtına öncesi sessizliğe benzetti. Aktivist Tili, öğrencilerin okullarından ayrılması sonrasında protestoların yeniden başlayacağı beklentisiyle şehrin tüm girişlerine çok sayıda güvenlik gücünün konuşlandığını belirtti.

Protesto gösterileri patlak vermesinden sonra güvenlik güçlerine ve ilgili makamlara çağrı da bulunan Cilma kasabasından bir aktivist, olaylar karşısında aklıselim le hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Siyasi aktivist Necib el-Aşuri de güvenlik organlarının bu protestolarla mücadele şeklini eleştirirken, güvenlik güçlerinin faaliyetlerinin eylemlerin başka bölgelere de sıçramasına yol açabileceğini belirtti. Cilma’da yaşayan Aşuri, akşam vaktinde öfke patlamasının ve protesto eylemlerinin artacağı beklentisiyle salı sabahı çok sayıda güvenlik gücünün bölgelere konuşlandırıldığını dile getirdi.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

https://www.independentarabia.com/node/76126

DAHA FAZLA HABER OKU